آب، خاك، بحران ها و چالش ها-کاهش 35 درصدي مصرف آب با اجراي طرح کشاورزي پايدار در حوضه درياچه اروميه


کاهش 35 درصدي مصرف آب با اجراي طرح کشاورزي پايدار در حوضه درياچه اروميه

تاریخ انتشار: 94.09.02 23:20
ايرنا. مدير طرح ملي حفاظت از تالابهاي ايران گفت: با اجراي طرح 'همکاري در احياي درياچه اروميه از طريق مشارکت جوامع محلي در استقرار کشاورزي پايدار و حفاظت از تنوع زيستي' از مصرف آب در بخش کشاورزي در حوضه اين درياچه به ميزان 35 درصد کاسته شده است.

محسن سليماني عصر روز دوشنبه در حاشيه نشست مسوولان سازمان جهاد کشاورزي و ادارات کل محيط زيست آذربايجان غربي و شرقي که در تالاب بين المللي کاني برازان مهاباد برگزار شد، در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا افزود: در اجراي فاز نخست اين طرح که در وسعت 30 هزار هکتار از حوضه اين درياچه با موفقيت به اجرا گذاشته شد، نتايج خوبي در بحث صرفه جويي در مصرف آب در بخش کشاورزي به دست آمد.
وي بيان کرد: اين طرح که از طريق مشارکت جوامع محلي در قالب همکاري دولت ژاپن و جمهوري اسلامي ايران از سال گذشته آغاز شده است در فاز نخست در 41 روستا واقع در حوضه آبريز درياچه اروميه در استان هاي آذربايجان شرقي و غربي با معرفي شيوه هاي کشاورزي پايدار به اين روستاها با موفقيت به اجرا درآمد.
سليماني اضافه کرد: اجراي اين طرح منتج به کاهش مصرف آب در سطح مزرعه، کاهش استفاده از نهاده هاي کشاورزي، حفظ و يا افزايش درآمد کشاورزان در واحد سطح، حمايت از تنوع زيستي درياچه اروميه و تالاب هاي اقماري و اطلاع رساني و آگاه سازي عمومي در مورد نقش ذينفعان مختلف در احياي اين درياچه شد.
وي گفت: فاز دوم اجراي برنامه استقرار کشاورزي پايدار با راهبرد IPMC هم اکنون در 75 روستا آغاز شده که در اين راستا توافق نامه همکاري با سازمان جهاد کشاورزي به انجام رسيده و سايت هاي پروژه در کميته راهبري استان هاي آذربايجان غربي و شرقي مشخص و با شرکت هاي اجرايي محلي نيز عقد قرارداد انجام شده است.
سليماني برگزاري کارگاه هاي آموزشي تسهيل گري و مستندسازي و برگزاري کارگاه هاي آموزشي فني و مديريت آب در مزرعه و خاک ورزي حفاظتي در استان هاي آذربايجان غربي و شرقي را در سال جاري در همين راستا عنوان کرد.
وي ادامه روند اجرايي پروژه کشاورزي پايدار در 41 روستاي فاز اول و 34 روستاي جديد در فاز دوم را از جمله اقدامات اجرايي پيش بيني شده در اين طرح عنوان کرد.
وي ادامه داد: در قالب اين طرح اجراي تکنيک ها و فنون کشتورزي پايدار براي باغات و تکميل يک فصل زراعي کامل با پوشش کشت پاييزه و بهاره، اجراي پروژه هاي مکمل کشاورزي پايدار شامل معيشت جايگزين، بسيج اجتماعي با ايجاد کمپين و اطلاع رساني پيامکي در جهت حساس سازي و اطلاع رساني عمومي به منظور جلب مشارکت حداکثري در فرآيند احياي درياچه اروميه و تالاب هاي اقماري و پيگيري فرآيند اجراي پروژه در فاز نخست انحام مي شود.
مدير طرح ملي حفاظت از تالابهاي ايران با بيان اينکه براي احياي درياچه اروميه نيازمند يک تلاش همگاني هستيم و تنها طرح کشاورزي پايدار جوابگو نخواهد بود، اظهار کرد: تا زماني که فضاي مناسب براي همکاري جوامع محلي فراهم نشود و مردم طرح احياي درياچه اروميه را متعلق به خود ندانند، امکان اينکه دولت به تنهايي بتواند اين طرح را به اجرا گذارد، ميسر نخواهد شد.
سليماني گفت: يکي از علل مهم خشک شدن و کاهش آب درياچه اروميه در گذر زمان عدم حضور موثر و مشارکت مردم محلي در تصميم سازي، تصميم گيري و بهره برداري ها بوده است.
وي اضافه کرد: توسعه ناپايدار هم مساله اي مضر براي درياچه اروميه است که زنگ خطر آن توسط کارشناسان داخلي و خارجي در 15 سال قبل نواخته شد.
به گزارش ايرنا، کشاورزي پايدار با راهبرد IPCM روشي است که هم اکنون در روستاهاي استان هاي آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي در حال اجراست.
اين کشاورزي نوعي از کشت و زراعت است که مشارکت مردمي را در کاهش ميزان مصرف آب و افزايش راندمان توليد در واحد سطح در حوضه آبريز درياچه اروميه مد نظر قرار مي دهد.
اين طرح با مشارکت 15 هزار کشاورز و 300 کارشناس غيردولتي در دو استان آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي و با همکاري ايران و ژاپن و نيز UNDP (برنامه عمران سازمان ملل متحد) انجام مي شود.
از کل مساحت 5700 کيلومتري سطح آبي درياچه اروميه که روند خشک شدن آن از 18 سال گذشته آغاز شده، هم اکنون فقط 750 کيلومتر باقيمانده است.
منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!