آب، خاك، بحران ها و چالش ها-درياچه اروميه و سرخس در يک قدمي خشکسالي


درياچه اروميه و سرخس در يک قدمي خشکسالي

تاریخ انتشار: 93.01.24 12:35
زيست نيوز. معاون هماهنگي‌ حوضه‌هاي آبريز شرکت مديريت منابع آب ايران اظهار کرد: حوضه درياچه اروميه با 29 درصد کاهش بارندگي نسبت به درازمدت و حوضه سرخس با 31 درصد کاهش نزديک خشکسالي هواشناسي هستند.

يعقوب همتي گفت: از ابتداي سال آبي 92-93 تاکنون (از اول مهر ماه سال گذشته تا 23 فروردين) ارتفاع کل ريزش جوي در کشور بالغ بر 192 ميليمتر است که اين مقدار بارندگي درمقايسه با ميانگين مشابه سال آبي گذشته دو درصد و نسبت به ميانگين دوره مشابه دراز مدت سه درصد کاهش دارد.

وي تصريح کرد:‌براساس گزارش بارندگي به تفکيک حوضه‌هاي آبريز درجه يک، حجم بارش در حوضه درياي خزر نسبت به متوسط دراز مدت سه درصد کاهش داشته و ميزان بارندگي در حوضه خليج فارس و درياي عمان نيز پنج درصد نسبت به بلند مدت کاسته شده است.

معاون هماهنگي‌ حوضه‌هاي آبريز شرکت مديريت منابع آب ايران با اشاره به کاهش حجم بارندگي به ميزان 29 درصد نسبت به دراز مدت در حوضه درياچه اروميه اظهار کرد: در حوضه سرخس نيز نسبت به بلند مدت 31 درصد از حجم بارندگي کم شده است.

همتي با اشاره به کاهش بارندگي نسبت به دراز مدت در حوضه فلات مرکزي به ميزان چهار درصد گفت: تنها در حوضه آبريز مرزي شرق به اندازه دو درصد بر حجم بارندگي افزوده شده است که در مجموع به طور متوسط در کل کشور مي‌توان گفت سه درصد کاهش بارندگي نسبت به دوره دراز مدت را شاهد هستيم.

وي با اشاره به اين که ميزان بارندگي بيانگر وضعيت نرمال در متوسط کشور است، گفت: در حوضه درياچه اروميه وضعيت بارندگي خوب نيست و نزديک به خشکسالي هواشناسي است در حالي که متوسط بارش کشور نشان دهنده وضعيت نرمال بارندگي در کل کشور است.

جريان‌هاي سطحي در کشور وضعيت مناسبي ندارند

معاون هماهنگي‌ حوضه‌هاي آبريز شرکت مديريت منابع آب ايران با ابراز اميدواري نسبت به بهبود وضعيت بارندگي در حوضه‌هاي آبريز به ويژه سرخس و درياچه اروميه گفت: با وجود وضعيت نرمال بارش به طور متوسط در کشور، جريان‌هاي سطحي وضعيت مناسبي ندارند و در کليه حوضه‌هاي درجه يک نسبت به ميانگين درازمدت با کاهش چشمگير جريان‌هاي سطحي مواجه‌ايم.به گونه‌اي که مجموع حجم جريان‌هاي سطحي در سال آبي جاري در حوضه هاي آبريز کشور 17.5 ميليارد متر مکعب است.

همتي تاکيد کرد: 17.5 ميليارد متر مکعب حجم جريان سطحي در حالي رقم خورده که ميزان جريان‌هاي سطحي در آمار متوسط دراز مدت 36 ميليارد متر مکعب است بنابراين شاهد کاهش 51 درصد جريان‌هاي سطحي در سال آبي جاري نسبت به دراز مدت هستيم که هيچ تناسبي معناداري با وضعيت بارش‌ها ندارد.

وي با اشاره به علل منطقي نبودن حد جريان‌هاي سطحي با ميزان بارش‌ها در کشور گفت: علت اصلي اين موضوع تغيير اقليم و تغيير الگوي بارش در کشور است. همچنين با پايين رفتن سطح آب‌هاي زير زميني و تغذيه واداري رودخانه‌ها مواجه‌ايم.

معاون هماهنگي‌ حوضه‌هاي آبريز شرکت مديريت منابع آب ايران با اشاره به دخل و تصرف عوامل انساني به عنوان ديگر دليل منطقي نبودن رابطه حجم آب‌هاي سطحي با بارش‌ها گفت: اين موضوع به کاهش جريان‌هاي سطحي دامن زده و در مجموع شاهديم که رابطه منطقي و معنادار بين حجم بارش و روان‌آب‌ها وجود ندارد و با وجود نرمال بودن حجم بارش شاهديم که ميزان روان‌ آب‌ها در حد خشکسالي است.
منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!