آب، خاك، بحران ها و چالش ها- وجود 24هزار حلقه چاه غير مجاز. بخش کشاورزي عامل خشک شدن درياچه اروميه نيست


 وجود 24هزار حلقه چاه غير مجاز. بخش کشاورزي عامل خشک شدن درياچه اروميه نيست

تاریخ انتشار: 92.10.07 14:18
مهر. نزديک دو دهه از اولين هشدارهاي زيست محيطي مبني بر خشک شدن درياچه اروميه مي گذرد اما هنوز عامل و مقصران اصلي اين فاجعه زيست محيطي به درستي مشخص نشده تا چاره انديشي اساسي براي نجات اين تالاب بين المللي صورت گيرد.

به گزارش خبرنگار مهر، در اين مدت همايش ها، کنفرانس ها و نشست هاي بين المللي، ملي، محلي وحتي محرمانه و غيرمحرمانه نيز نتوانسته است مشکل گشاي اين بحث ها باشد و هر کدام از مسئولان و نهادها توپ سومديريت و مشکلات را به زمين ديگري پاس مي دهند.

برخي از مسئولان و کارشناسان خشکسالي، کاهش نزولات آسماني و تبخير بالاي آب درياچه، به همراه احداث سد ها و بخش کشاورزي را و برخي سومديريت مسئولان از گذشته تا امروز را از دلايل اصلي بروز بحران خشکسالي درياچه اروميه عنوان مي کنند اما يکي از دلايلي که در سالهاي اخير بر روي آن تاکيد شده مصرف بالاي آب در بخش کشاورزي و پايين بودن راندمان آبياري در بخش کشاورزي است.

علتي که برخي مهمترين عامل بروز اين بحران طبيعي مي دانند و معتقد هستند بايد بخش کشاورزي تعطيل شود تا اين درياچه نجات يابد اما در مقابل مسئولان جهاد کشاورزي نه تنها مخالف اين اظهار نظرها بودند بلکه رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي در جديدترين اظهار نظر خود عنوان کرده است، با توجه به اينکه بيش از 87 درصد منابع آبهاي سطحي و زيرزميني در بخش کشاورزي مصرف مي شود، مهمترين خطر بحران کمبود آب درياچه اروميه متوجه بخش کشاورزي است.

بخش کشاورزي عامل خشک شدن درياچه اروميه نيست
سيد علي مختاري در گفتگو با خبرنگار مهر نيز با بيان اينکه صرفا بخش کشاورزي عامل خشک شدن درياچه اروميه نيست اظهارداشت: در صورت تجهيز کليه اراضي زير کشت حوزه آبريز درياچه اروميه به سامانه آبياري نوين، که در حال حاضر در اين حوزه يک ميليارد و 650 ميليون متر مکعب مصرف مي شود، ميزان مصرف آب نزديک به 400 ميليون متر مکعب کاهش خواهد يافت.

وي با اشاره به تجهيز 45 هزار هکتار از اراضي زير کشت استان به شيوه نوين آبياري عنوان کرد: تاکنون از مجموع 260 هزار هکتار از اراضي زير کشت حوزه درياچه اروميه، تنها 33 هزار هکتاراز اين اراضي که 25 هزار هکتار آن بصورت خرده مالکي و مابقي در پاياب سدها است مجهز به شيوه نوين آبياري هستند.

وي با گلايه از عدم همکاري کشاورزان در زمينه اجراي طرح آبياري نوين در استان گفت: در اين خصوص آگاه سازي هرچه بيشتر کشاورزان و برگزاري دوره هاي ترويجي و آموزشي با توجه به بحران کمبود آب درياچه اروميه ضرورت دارد.

رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي پايداري توليد،صيانت از توليد، مديريت مصرف آب، تغيير الگوي کشت با توجه به وضعيت کمبود سفره هاي آب زير زميني و سطحي در اراضي زير حوزه درياچه اروميه را از جمله سياستها و اولويتهاي کاري سازمان جهاد کشاورزي استان در راستاي احياي دوباره درياچه اروميه برشمرد.

24 هزار حلقه چاه غيرمجاز در آذربايجان غربي وجود دارد
وجود چاه هاي غيرمجاز، عدم ساماندهي آنها و بي توجهي به خالي شدن سفره هاي زيرزميني از ديگر مشکلات پيش روي بحران زيست محيطي درياچه اروميه است که نيازمند چاره انديشي اساسي است.

مختاري با تاکيد بر اينکه در حال حاضر 24 هزار حلقه چاه غير مجاز در سطح استان وجود دارد افزود : براي ساماندهي اين چاهها که از وظايف وزارت نيرو است، براي هرگونه همکاري اعلام آمادگي کرده ايم و در صورت آغاز اين حرکت در راستاي تمکين کشاورزان عزيز براي اين مهم اطلاع رساني خواهيم کرد.

وي با اعلام اينکه با توجه به مشکل کم آبي در استان اقدامات خوبي در راستاي اصلاح الگوي کشت به ويژه در خصوص محصولاتي که نياز بيشتري به آب دارند انجام شده، ادامه داد: از 38 هزار هکتار اراضي زير کشت محصول چغندر قند در سال 89 ، امسال با کاهش 12 هزار هکتاري، فقط 26 هزار هکتار از اراضي زير کشت استان به کشت اين محصول آب بر اختصاص داشته و توسعه آن بيشتر از ميزان تعيين شده ممنوع اعلام شد.

وي تاکيد کرد: در راستاي برون رفت از بحران کمبود آب درياچه اروميه و به دليل بالابودن نياز آبي اين محصول ، برنامه ريزي جهت افزايش توليد در واحد سطح و افزايش راندمان توليد در اراضي زير حوزه درياچه اروميه، يکي از مهمترين برنامه ها و اقدامات سازمان براي ساماندهي کشت محصول چغندر قند محسوب مي شود.

عملياتي شدن مصرف بهينه آب در آذربايجان غربي در صورت تامين اعتبار
رئيس جهاد کشاورزي آذربايجان غربي با اشاره به نتايج رضايت بخش اجراي الگوي مديريت مشارکتي آب توسط گروه ژاپني با يک تيم از کارشناسان گلستاني، گفت: مديريت توليد محصولات کشاورزي، مصرف بهينه آب، آگاه سازي و اطلاع رساني به مردم و تشکيل تشکلهاي آب بران جزو برنامه هاي در دست اقدام سازمان در اين خصوص بوده که اين امر در صورت تامين منابع مالي با همکاري شرکت ژاپني عملياتي مي شود.

وي افزايش کارآيي و بهره وري آب با به کارگيري الگوي مديريت مشارکتي آب کشاورزي و حفاظت کمي و کيفي آب کشاورزي و سازه هاي آب و آبياري و نيز ترويج تشکيل تعاوني آب بران را از جمله اهداف اجراي پروژه مديريت مشارکتي آب با همکاري موسسه جايکا ژاپن برشمرد.

وي همچنين مطالعه و اجراي نقشه هاي اجرايي براي پاياب سدها، ساماندهي تشکل هاي آب بران در دشت زرينه رود در جهت تحويل حجمي آب به بهره برداران ، اجراي آبياري تحت فشار با استفاده از پساب فاضلاب در شهرستان مهاباد در سطح 450 هکتار ، انتقال آب با لوله به مساحت 140 کيلومتر در شمال استان را از جمله ديگر اقدامات انجام شده در راستاي مديريت منابع آبهاي زيرزميني و سطحي در شهرستانهاي استان عنوان کرد .
منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!