آب، خاك، بحران ها و چالش ها-درياچه اروميه مرده است. خطر مرگ در کمين پرندگان مهاجر درياچه اروميه


درياچه اروميه مرده است. خطر مرگ در کمين پرندگان مهاجر درياچه اروميه

تاریخ انتشار: 92.08.06 20:42
خبرآنلاين. معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت از محيط زيست از خطر مرگ پرندگان مهاجر درياچه اروميه خبر داد و گفت: بالاخره تاخير کارشناسان سازمان محيط زيست در حل مشکلات آبي اين منطقه و تعلل مسئولان پيشين وزارت نيرو در توقف فعاليت سدهاي حاشيه اي، منجر به فاجعه زيست محيطي درياچه اروميه شد.

عبدالرضا کرباسي با بيان اينکه فصل مهاجرت پرندگان مناطق غربي و شمال غربي فرا رسيده و پروازها بر فراز درياچه آغاز شده است، افزود: دسته‌هاي پرندگان در حالي کوچ را آغاز مي‌کنند که استراحتگاه درياچه اروميه آغشته به نمک دريايي است و اين حجم زياد نمک، سبب مرگ اين موجودات زنده مي شود.

وي ادامه داد: زماني‌که پرندگان به دليل خستگي از پروازهاي ممتد، روي سطح درياچه مي نشينند تا استراحت کنند، نمک دريايي روي بال ماکيان نشسته و آب بدنشان را خشک مي کند، در نتيجه اين پرندگان توان پرواز را از دست داده و مي ميرند.

وي با بيان اينکه درياچه اروميه و حريم اين منطقه تبديل به يک فاجعه محيط زيستي شده که در آينده نه چندان دور حيات موجودات ديگر به جز پرندگان را نيز به خطر مي‌اندازد، تصريح کرد: در تلاشيم در کارگروه نجات درياچه اروميه که با مسئوليت وزير نيرو و عضويت معاون برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور، رييس سازمان حفاظت محيط زيست، وزير کشور و وزير جهاد کشاورزي در حال برگزاري است، حيات را به درياچه اروميه و حريم اين منطقه بازگردانيم.

کرباسي با انتقاد از عملکرد وزارت نيرو در دولت نهم و دهم، تصريح کرد: علت اصلي خشکسالي درياچه اروميه تصميمات غلط و غيرکارشناسانه مسئولان وزارت نيرو در دولت پيشين است که امروز منجر به فاجعه زيست محيطي اروميه و مرگ درياچه شده است.

وي سدسازي در حريم درياچه اروميه را يکي از تصميمات غلط با سياست‌هاي توسعه بخش محيط زيست کشور از سوي مسئولان پيشين وزارت نيرو خواند وافزود: اجراي اين طرح اختلالات زيادي در ميزان ورودي آب به درياچه ايجاد کرد ضمن اينکه استمرار آبگيري سدهاي بالادستي نيز سبب بروز خشکسالي بي‌سابقه‌اي در محيط داخلي درياچه و حريم اين منطقه‌اي شده است.

درياچه اروميه مرده است
معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت از محيط زيست از مرگ آخرين موجود زنده درياچه اروميه با نام آرتيميا خبر داد وگفت: به دليل بروز خشکسالي در عمق لايه‌هاي درياچه و کاهش رطوبت خاک، آرتيميا که تنها موجود زنده اين منطقه بود نيز از بين رفته و هم اکنون درياچه اروميه حکم يک درياچه مرده را دارد.

وي آرتيميا را موجودي با ارزش و غني از پروتئين خواند و افزود: اين موجود بسيار ريز که در دنيا شناخته شده، در بازارهاي جهاني خريد و فروش مي شود به طوريکه در سال هاي گذشته نيز شاهد تقاضاي کشورهاي خارجي براي خريد اين موجود ريز بوديم اما هم اکنون اين منبع سرشار از پروتئين درياچه اروميه مرده در حاليکه مي توانست تجارت خوبي در منطقه به راه اندازد.

بودجه آب شيرين کن هاي خزر، جان درياچه را نجات مي داد

کرباسي تصريح کرد: يکي از سياست هاي غلط مسئولان پيشين وزارت نيرو و سازمان محيط زيست، صرف هزينه‌هاي گزاف در طرح‌هاي نادرست و غيرکارشناسانه همچون آب شيرين کن‌هاي درياي خزر بوده به طوريکه اگر هزينه اين سيستم ها که حدود 1.2 ميليارد تومان است، صرف احياي درياچه اروميه مي شد، امروز شاهد اين فاجعه زيست محيطي نبوديم.

وي احداث 17 هزار حلقه چاه غير مجاز در حاشيه درياچه اروميه را نيز يکي ديگر از دلايل اصلي مرگ دومين درياچه آب‌ شور دنيا خواند و افزود: با احداث اين حلقه‌هاي چاه، آب زيرزميني اين منطقه نيز از دل خاک استخراج و زمينه ساز بروز خشکسالي چشمه‌هاي درون درياچه شده است.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت از محيط زيست، تاکيد کرد: با ورود جبهه‌هاي هواي سرد به مناطق شمال غربي، شاهد وزش بادهاي نمکي در حريم درياچه اروميه خواهيم بود که منجر به شدت گرفتن بحران نمکي اين منطقه مي شود، از همين رو کارگروه نجات درياچه اروميه بايد به روند رسيدگي به مشکلات درياچه سرعت بخشند تا هر چه سريعتر از گسترش بحران زيست محيطي درياچه جلوگيري به عمل آيد.
منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!