آب، خاك، بحران ها و چالش ها-مناظره تلويزيوني با موضوع درياچه اروميه. راهکارها و نيازهايي براي مقابله با بزرگترين پديده بيابان‌زايي قرن. درياچه اروميه در گرداب بحران


مناظره تلويزيوني با موضوع درياچه اروميه. راهکارها و نيازهايي براي مقابله با بزرگترين پديده بيابان‌زايي قرن. درياچه اروميه در گرداب بحران

تاریخ انتشار: 92.06.29 16:48
نسيم. مدعوين برنامه مناظره با موضوع بررسي وضعيت درياچه اروميه بر ضرورت ابتکار عمل دولت و مسئولان در مهار دامنه بحران اين درياچه و همچنين ضرورت به کارگيري سياست‌ها و راهکارهاي موثر و کارآمد تاکيد کردند.
ميهمانان اين هفته برنامه مناظره، کيخواه، معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان محيط زيست به عنوان مسئول از اين سازمان، وحيد جلال زاده استاندار آذربايجان غربي، نادر قاضي پور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي، عليرضا دائمي سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو، محمد درويش فعال محيط زيست و عضو هيأت علمي مؤسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع کشور و منصور حقيقت پور نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي هستند.
اين برنامه «مناظره» با رويکردي اجتماعي، اقتصادي و سياسي هر هفته ساعت 16.30 تا 19 روي آنتن شبکه يک سيما مي رود که اين امروز با توجه به بحران پيش روي درياچه اروميه در خصوص موضوع بررسي وضعيت درياچه اروميه به گفت‌و‌گو مي پردازند.
برپايه اين گزارش، درياچه اروميه از طريق 11 رود تغذيه مي‌شود. اين درياچه جزو ده درياچه کم نمک کره زمين است. تغيير ماهيت درياچه اروميه را به عنوان بزرگترين پديده بيابان‌زايي قرن ارزيابي مي‌کنند. شرايط کنوني در درياچه اروميه در 40 سال اخير بي‌سابقه بوده است. برخي نقش عامل انساني را در اين تغيير ماهيت دخيل مي‌دانند.
انتقال آب از رود ارس و درياي خزر و بارورسازي ابرها را به عنوان راهکارهايي مطرح کرده‌اند اما تاکنون اقدامي نشده است.کارگروهي ويژه در دولت يازدهم زير نظر وزارت نيرو براي نجات درياچه اروميه تشکيل شده است.

*استاندار آذربايجان غربي: درياچه اروميه وضعيت بحراني دارد
وحيد جلال زاده استاندار آذربايجان غربي آغازگر اين مناظره بود. حال درياچه اروميه اصلا خوب نيست و وضعيت بحراني را طي مي‌کند. اين درياچه يکي از مناطق ديدني و يکي از بهترين حيات‌هاي وحش بوده است. در گذشته مردم احساس آرامش داشتند. به عنوان يکي از ذخيره‌گاه زيست کره در سازمان بين‌المللي يونسکو مطرح شده است. يک پارک ملي است.
وي افزود: ساليان سال اين درياچه مادر مردم و منطقه بوده است. امروز بحران درياچه اروميه غم و اندوهي را بر دل همه گذاشته است. موضوع درياچه اروميه سه دهه است که در باره آن غفلت کرده‌ايم و از کشاورزي و منابع آبي آن غفلت شده است.
استاندار آذربايجان غربي با انتقاد از مديريت منابع گفت: امروز بايد مسئولان اعداد و ارقام ارائه دهند. آن‌چه که قابل توجه است تغييرات اقليمي بوده که باعث کاهش بارندگي و توزيع نامرتب و به هم خوردن بارش شده است. در حقيقت در بيشتر روزهاي زمستان ما بارندگي داريم و ذخيره برق کم است . تنظيم مصرف و مديريت آب به هم خورده است.
وي ادامه داد: تغيير اقليمي دست ساز است، بارندگي و دماي هوا ارتباط مستقيمي با يکديگر داشته و موضوع منابع طبيعي و سبز بودن مراتع در اين راستا قابل توجه است. تنها نبايد موضوع کشاورزي را مطرح کرد. بلکه منابع طبيعي نيز دستخوش اين بحران است.
جلال زاده افزود: دام منطقه بيش از 2 برابر افزايش يافته است . در سال گذشته ما مطالعات زيادي بر روي اين درياچه انجام داده‌ايم و هم اکنون کارگروهي با حضور وزير نيرو درباره مطالعه وضعيت درياچه اروميه تشکيل شده که مي‌توان گفت باب مطالعه در اين باره باز است.
وي افزود: حيات وحش اين منطقه نيز دستخوش بحران است که درباره درياچه مي‌توان گفت 70 درصد مساحت ان از سمت جنوب خشک شده است و تنها ما از جاده شهيد کلانتري شاهد آب هستيم که مردم و مسئولان براي نجات درياچه اروميه بايد اقدام کنند.

* نقش تغييرات اقليمي در بحران درياچه اروميه
جلال زاده استاندار آذربايجان غربي،در بخش ديگري از مناظره، اظهار داشت: هر منطقه شرايط ويژه خودرو دارد در واقع ميزان افزايش دما و بارندگي در منطقه وان نسبت به درياچه اروميه متفاوت است به اين شکل که هر اتفاقي که اينجا افتاده قطعا آن جا نيافتاده است.چند مدت پيش بازديدي که از رود وان داشتيم آبخيزداري و تغييرات اقليمي با اين منطقه بسيار متفاوت بود.
وي با بيان اينکه تغييرات اقليمي از دلايل بحران درياچه اروميه است، ادامه داد: پروژه اي که در جنوب راه اندازي شد قرار بر اين شد که آب از جنوب استان به درياچه وارد شود همچنين اينکه منابعي براي نجات درياچه اروميه به صورت کم اختصاص يافته در آن شکي نيست.
استاندار آذربايجان غربي گفت: در سال 87 اجلاسي که بين استانداري و وزرا صورت گرفت و همچنين در سال 89 کارگروهي که از سوي دولت تشکيل شد خود براي نجات درياچه اروميه بود در واقع در اين کارگروه 24 راهکار براي نجات استخراج شد و همچنين 1300 ميليارد تومان بودجه براي اين امر اختصاص يافت.
وي ادامه داد: 93 درصد آب مصرفي در حوزه کشاورزي مصرف شده که يک سوم آن تحت آب‌هاي کشاورزي بوده و به طور حتم براي کشاورزي استفاده شده است.

* 150 تا 200 ميليون متر مکعب از درياچه اروميه رسوبات است
جلال زاده استاندار آذربايجان غربي در ادامه اين مناظره با اشاره به اينکه تخصص آب يک بحث حاکميتي است افزود: اين موضوع در وزارت نيرو تصميم‌گيري مي‌شود و اين وزارتخانه حق آبه استان‌هاي آذربايجان غربي و شرقي و اردبيل را از حوزه ارس مشخص مي‌کند.
وي افزود: بنده طي نامه‌اي که به رئيس جمهور نوشتم به مصوبه سال 89 اشاره کردم که رئيس کارگروه آن معاون اول رئيس جمهور وقت بود يکي از متهمان به وضعيت امروزي درياچه اروميه‌، وزارت جهاد کشاورزي است چرا موضوع آب را به درستي مديريت نمي‌کند.
استاندار اذربايجان غربي افزود: قبل از سال 88 ، 25 هزار هکتار از اراضي آبي استان آذربايجان غربي تحت فشار بود و الان به 50 هزار هکتار رسيده است همچنين اين استان در سال 55 ، 800 هزار جمعيت داشت که الان به 3 ميليون رسيده است و عمده اشتغال مردم کشاورزي است . لذا اگر منابع آب را درست مديريت مي‌کرديم وضعيت امروزي را شاهد نبوديم.
جلال زاده گفت: وقتي مي‌گوييم درياچه اروميه برخي دوستان فکر مي‌کنند که بيان مي‌کنيم آب را به اروميه بدهيم اما بايد بگويم اسم اين تالاب اروميه است اما حوزه آبريز آن براي سه استان است، در قبل از انقلاب در حوزه ابريز در استان دو سد وجود داشت که بعد از انقلاب تا به امروز 5 سد زده‌ايم همچنين 150 تا 200 ميليون مترمکعب از درياچه اروميه رسوبات است.

* راه اندازي جاده کلانتري براي رسيدن مردم در کوتاهترين زمان به پايتخت
جلال‌زاده،‌در ادامه اين مناظره اظهار داشت: ما به تنهايي تصميم نگرفته ايم که اين جاده راه اندازي شود در واقع طرحي بوده که به ما ارائه شده و ما براي امنيت مردم آن منطقه و اينکه سريعتر به پايتخت متصل شوند اين جاده را راه‌اندازي کرديم.
وي اظهار داشت:تصميم نهايي را با توجه به نيازمندي‌هاي مردم و اينکه آنها بتوانند در کوتاهترين زمان به مرکز شهر برسند اين جاده را راه اندازي کرديم.

* دو سال است که اراضي کشاورزي مدرن شده است
جلال‌زاده در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه برنامه پنج سا له درياچه اروميه تازه دو سال است که آغاز شد اين برنامه در کدام مرحله بوده و ايا پاکسازي صورت گرفته است همچنين سوالي با نشان دادن سنگ نمک در خصوص جلبک زدايي و اينکه توضيحاتي در اين راستا دهيد گفت: براساس برنامه و صورت گرفتن اجلاس و تفاهم نامه‌ها اقداماتي در طول سال انجام شد و 200 ميلياردتومان کارهاي عمراني با همکاري وزارت نيرو صورت گرفت.
وي ادامه داد: دو سال است که اراضي کشاورزي مدرن شده است که کشاورزي که تحت فشار بوده و کشاورزي‌ هاي مدرن با يکديگر متفاوت است و ما اراضي کشاورزي را به 25 هزار هکتار رسانده‌ايم و در سال 91 تا 92 ما با يک افت اعتبار مواجه بوديم که مشکلات فراواني پيش رو داشتيم .
استاندار آذربايجان غربي گفت: باروري ابرها خود امر مهمي است که در اين زمينه بايد آمار و ارقام دهيم.

* نماينده مردم اردبيل : مسئولان و مديران گذشته پاسخ‌گو باشند. انتقال آب از حوزه ارس کاري غير علمي و غير اقتصادي
منصور حقيقت پور نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت که درياچه اروميه بر پايه قواعد طبيعي داراي حيات منطقي بود و ارتباط منطقي بين آب شور درياچه و آب خوار منطقه برقرار بود اما برنامه‌ريزي غلط بدون لحاظ استعدادها و آمايش استان باعث شد تا درياچه اروميه اين وضعيت را پيدا کند.
وي افزود: درياچه اروميه 14 ميليارد متر مکعب کسري آب دارد که اگر مسئولان استان و برنامه‌ريزان در دوران گذشته تصميمات صحيحي مي‌گرفتند امروز شاهد اين وضعيت نبوديم افرادي که اجازه توسعه بخش کشاورزي از 1000 هکتار به 450 هزار هکتار را صادر کردند و افرادي که طرح ساخت سدهاي فراوان را در دستور کار قرار دادند امروز بايد در برابر وضعيت فعلي اين درياچه پاسخگو باشند.
حقيقت پور ادامه داد: مديراني که اجازه دادند 30 هزار چاه عميق در منطقه حفر شود در صورتي که جابه‌جايي دستگاه حفاري در اين منطقه غيرقانوني است و افرادي که در طول اين سال‌ها در برابر وظايف قانوني خود در بخش محيط زيست کوتاهي کردند در برابر وضعيت امروزي درياچه اروميه پاسخ دهند.
نماينده مردم اردبيل با اشاره به اين که علائم درياچه اروميه را بايد در استان آذربايجان غربي يافت، گفت: انتقال آب از حوزه‌هاي ديگر به درياچه ديگر غير علمي و غير کارشناسي است و منجر به احيا نمي‌شود، براي نجات اين درياچه از وضعيت فعلي نيازمند تغذيه آب‌خانه‌ها هستيم. بنابراين انتقال آب از حوزه ارس به درياچه اروميه غير علمي و غير اقتصادي بوده واشکالات بسياري را به لحاظ فني و حقوقي دارد.
وي ادامه داد: انتقال آب از حوزه ارس به درياچه اروميه حيات نيم ميليون جمعيت را که در پايين دست رودخانه ارس در حوزه اردبيل ازاين آب استفاده مي کنند به خطر مي‌اندازد همچنين ما برآورد مناسبي از ميزان حقآبه درباره رودخانه ارس در اختيار نداريم بنابراين مي‌توان با يک اقدام دسته‌جمعي درياچه را زنده کرد.
اين نماينده مجلس تاکيد کرد که اقدامات غير سيستمي و تصرفات بخشي در گذشته، باعث شد تا درياچه اروميه امروز اين وضعيت را پيدا کند.
منصور حقيقت‌پور با اشاره به وظايف سازمان محيط زيست تاکيد کرد: اگر سازمان محيط زيست به وظايف خودش به صورت جوهري عمل مي‌کرد چنين مشکلي پيش نمي‌آمد.
وي در ادامه در ارتباط با بحث انتقال مازاد آب ارس افزود: ابتدا بايد به اين سوال پاسخ داد که آيا رودخانه ارس از آب اضافي براي انتقال برخوردار است يا خير، يا از نظر اقتصادي براي آن برآوردي پيش‌بيني شده است. بايد در نظر گرفت با توجه به تخصيص‌هاي 40 سال گذشته آب اضافي براي انتقال به حوزه‌هاي ديگر براي ارس متصور است. در صورت پاسخ مثبت به اين سوال‌ها بايد بررسي کرد که افزايش آب شيرين به حوزه اروميه چه مشکلاتي را ممکن است به وجود آورد.
نماينده مردم نمين در بخش ديگري از سخنانش با بيان هزينه‌هاي مرتبط با انتقال آب ارس به اروميه گفت: کارشناسان براي انتقال آب از ارس به اروميه هزينه‌هايي را پيش‌بيني کردند که از جمله آن 4 هزار ميليارد تومان و همچنين 250 مگاوات برق براي انتقال 120 کيلومتري نياز است. با احتساب اين موارد و هزينه برق مورد نياز، هزينه انتقال هر مترمکعب آب 230 تومان خواهد بود که در قيمت تمام شده به عدد 1500 تومان مي‌رسد. اين در حالي است که در حال حاضر اين قيمت بسيار پايين‌تر از اين رقم است. لذا ما نيازمند راهکاري علمي براي حل اين مشکل هستيم.
حقيقت‌پور در ادامه با بيان اينکه علاج‌بخشي مساله درياچه اروميه در خود اروميه قرار دارد گفت: همانطور که دوستان بيان کردند راندمان کشاورزي در اروميه پايين است و طبق تحقيقاتي که به دست من رسيده است اين راندمان در باغ‌هاي اروميه 35 درصد است و اين در حالي است که راندمان در کشت و صنعت مغان 90 درصد است. ما در حوزه ارس براي آبياري 5 هزار مترمکعب آب مصرف مي‌کنيم و اين رقم در اروميه به 10 هزار مترمکعب مي‌رسد. اين مساله نشان دهنده پايين بودن راندمان کشاورزي و آبياري در حوزه اروميه است.
به گزارش خبرگزاري تسنيم، حقيقت ‌پور نماينده اردبيل در ادامه گفت: 3 هزار ميليارد فقط براي کشاورزي هزينه شده که رقم ناچيزي را مي‌توانيم از آن براي سيستم بهينه آبياري در مزارع و باغات استفاده کنيم که اگر اين امر صورت گيرد بالاي 50 درصد يعني 200 ميليون مترمکعب براي کشاورزي آب توليد مي‌کنيم که اين خود تعادل بخشي بين آب شيرين و شور برقرار کنيم.
حقيقت‌پور در پاسخ به اين سوال که چرا نمايندگان در خصوص احداث سد به دولت فشار مي‌آورند و آيا اين امر نبايد با مطالعات کارشناسي صورت گيرد، اظهار داشت: بايد مطالبات منطبق با مطالعات کارشناسي باشد و طرحي بي‌خود و بي‌جهت به حوزه‌اي تحميل نشود چرا که هر جا که طرحي تحميل شد ما نتيجه‌نگرفتيم.
وي ادامه داد: گاهي اوقات گرايش سياسي، نفوذ و دخول در طرح‌ها و پروژه‌ها دارد. همچنين در اردبيل راه اصلي که وجود دارد بسيار مسير سختي بوده و مسئول طراحي حوزه خود مي‌خواسته که خود را از بن‌بست خارج کند، در حقيقت ما راه‌آهن و راه سختي در اين استان داريم.

* به جاي توسعه کشاورزي گردشگري و تجارت را در آذربايجان غربي گسترش دهيم
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم، در ادامه اين مناظره، حقيقت‌پور نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين پرسش که شما راهکار نجات درياچه اروميه را تخته کردن 30 هزار حلقه چاه و ندادن آب به کشاورزان عنوان کرده ايد در چنين وضعيتي پس انها چکار کنند گفت: موضوعي که باعث شده درياچه به اين وضعيت برسد طراحي توسعه منطقه بوده است استان اذربايجان غربي را مي‌توانستيم به سمت تجارت و خدمات گردشگري سوق بدهيم تا اينکه به بخش کشاورزي سوق دهيم.
وي افزود: در چنين شرايطي شاهد کاهش فشار به درياچه اروميه بوديم وچنين معضلاتي را نداشتيم بنابراين هم اکنون بايد راندمان را اصلاح کنيم تا بتوانيم از 200 ميليون متر مکعب پشت سدها ذخيره سازي کنيم. همچنين بنده تاکيد دارم که بودجه اي در اختيار استان قرار دهيم تا سيستم هاي آبياري اش را تغيير دهد.

*سرپرست معاونت آبفاي وزارت نيرو: بالاترين ارتفاع آب درياچه اروميه در سال 74. مصرف آب را بهينه کنيم
به گزارش خبرگزاري تسنيم، در ادامه مناظره درباره نجات درياچه اروميه عليرضا دائمي سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو عنوان کرد: مباحث خود را در 3 قسمت ارائه مي‌کنم قسمت اول مبني بر اينکه چرا اين پديده اصلا رخ داده است، درياچه اروميه در سال 74 بالاترين ارتفاع آب را در بر داشت به شکلي که مشکلات زيادي را براي منطقه ايجاد کرده بود. در سال 87 به بعد با سرعت ميزان کاهش اين درياچه شروع شد که خشکسالي شديدي را نيز همراه داشت که 3 سال ادامه داشته است. متاسفانه اين خشکسالي 14 سال است که همچنان ادامه دارد ولي در منطقه توسعه متوقف نشده است. يعني هم بحث کشاورزي با سرعت ادامه دارد و هم مباحث توسعه و موارد ديگر...
وي تصريح کرد: در خصوص اثراتي که بر روي درياچه بوده است ابتدا توسعه کشاورزي است، احداث مخازن سد موثر بوده است زيرا سدها مصرف‌کننده آب نيستند ولي تامين آب شرب براي مصارف، صنايع و کشاورزي را برعهده دارند و طبعا اين توسعه بي ارتباط نبوده است در بحث خشکسالي هم مبحث تغيير اقليم اثر داشته است ميزان بارندگي به طور متوسط 380 ميليمتر در سال بوده و اين عدد در 4 و 5 سال اخير که در حال حاضر فرآيند خشکسالي درياچه توسعه پيدا کرده است به 305 ميليمتر کاهش يافته است و امسال هم تقريبا به زير 300 ميليمتر رسيده است و سال آبي در پايان شهريورماه به اتمام مي‌رسد.
به گزارش خبرگزاري تسنيم،‌دائمي اظهار داشت: درجه حرارت نيز افزايش يافته است اندازه‌گيري‌ها و مطالعاتي که صورت گرفته است نشان مي‌دهد دو درجه گرمايش درياچه اروميه بيشتر شده است و اين دو درجه حجم تبخيري را که ايجاد مي‌کند بسيار چشم‌گير است. الگوي بارندگي نيز تغيير کرده است که توضيح آن را دادم همه اين موارد باعث شده است که درياچه رو به شرايط بسيار بد است و نيمي از درياچه خشک شده است. عمق درياچه به حداقل رسيده است.
وي درباره راه‌حل‌هايي که مي‌توان براي نجات درياچه اروميه داشت عنوان کرد: اين راه‌حل‌ها در سه دسته در وزارت نيرو در حال بررسي هستيم. دسته اول اين است که مردم حوزه بايد کمک کنند مصارف آب در حوزه بايد بهينه شود ما الان در شرايطي که درياچه در موقعيت بسيار بدي است و همه مي‌دانند که حوزه درياچه اروميه يک حوزه بسته است و حوزه‌هاي بسته در کشور محدود داريم مانند کاسه‌اي است که تمام ميزان بارندگي در آن در نهايت به درياچه مي‌رسد و وقتي مصارفمان بيشتر باشد بيشترين آسيب به کفه طبيعي که درياچه است مي‌خورد.
دائمي تصريح کرد: نکته بعد ما اگر بتوانيم مديريت آب کشاورزي که 92 درصد مصارف آب در حوزه را در بر مي‌گيرند يعني از اين 6 ميليارد آبي که در آن حوزه داريم بخش عمده‌اي از آن در کشاورزي مصرف مي‌شود و طبعا حق درياچه به خوبي رعايت نمي‌شود اين نکته اول. نکته دوم درباره انتقال بين حوزه‌اي است و انتقال بين‌حوزه‌اي ضوابطي دارد و هم در مراجع بين‌المللي بر آن صحه گذاشته شده است و هم در داخل کشور مصوباتي براي اين کار داريم. البته انتقال بين حوزه‌اي بايد حتما مطالعه شود و اگر داراي آسيب‌هاي زيست‌محيطي يا مباحث اقتصادي يا بحث حوزه دهنده بايد حتما مد نظر قرار بگيرد در هر صورت بدون مطالعه هيچ طرح انتقال بين حوزه‌اي نبايد به اجرا در آيد.
دائمي تصريح کرد: نکته بعد ما اگر بتوانيم مديريت آب کشاورزي که 92 درصد مصارف آب در حوزه را در بر مي‌گيرند يعني از اين 6 ميليارد آبي که در آن حوزه داريم بخش عمده‌اي از آن در کشاورزي مصرف مي‌شود و طبعا حق درياچه به خوبي رعايت نمي‌شود اين نکته اول. نکته دوم درباره انتقال بين حوزه‌اي است و انتقال بين‌حوزه‌اي ضوابطي دارد و هم در مراجع بين‌المللي بر آن صحه گذاشته شده است و هم در داخل کشور مصوباتي براي اين کار داريم. البته انتقال بين حوزه‌اي بايد حتما مطالعه شود و اگر داراي آسيب‌هاي زيست‌محيطي يا مباحث اقتصادي يا بحث حوزه دهنده بايد حتما مد نظر قرار بگيرد در هر صورت بدون مطالعه هيچ طرح انتقال بين حوزه‌اي نبايد به اجرا در آيد.
وي خاطر نشان کرد: بحث ديگري که درباره درياچه اروميه مطرح است چون مشابه درياچه اروميه در جاهاي ديگر دنيا نيز داريم در ايالات متحده آمريکا يک درياچه بزرگي داريم که همزاد درياچه اروميه است يعني هم درياچه کم عمق محسوب مي‌شود و جاهاي ديگري نيز وجود دارد در واقع يک برنامه‌اي که مورد تاييد محيط زيست باشد براي حفظ درياچه تا عمق آب بالا نگه داشته شود و ميزان تبخير را به حداقل برسانيم و کليه کارهايي که براي درياچه مي‌توان انجام داد دقيقا در اين سه دسته مطالعه کرده‌ايم.

* سهميه آب درياچه اروميه براي کشاورزي مورد استفاده قرار گرفت
دائمي سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو در بخش ديگري از اين مناظره با اشاره به اينکه در وزارت نيرو بحث توزيع عادلانه آب را داريم و نبايد تلاش کنيم که مردم استان‌ها را در مقابل هم قرار دهيم. چرا که در حوزه ارس سه استان آذربايجان غربي، شرقي و اردبيل قرار دارند همچنين برخي از کشورهاي همسايه از آب ارس بهره مي‌برند بنابراين به جاي جنگ آب بايد از اين امکان براي دوستي مردم با يکديگر و استفاده صحيح از آب بهره ببريم.
وي افزود: هم اکنون تغيير اقليم در منطقه اتفاق افتاده است در ايران بارندگي 45 درصد کاهش يافته است؛ مقايسه درياچه وان با درياچه اروميه به لحاظ علمي نادرست است چرا که عمق درياچه وان 170 متر است و سيستم حرارتي و آب و هوايي وان با درياچه اروميه متفاوت است.
معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو ادامه داد: مديريت آب در اختيار يک دستگاه خاص نيست وزارت نيرو نخستين سازماني بود که مشکل درياچه اروميه را به شکل جدي مطرح کرد و در زماني که فرايند کاهش تراز درياچه اروميه آغاز شد موسس تحقيقات وزارت نيرو به همراه مشاوران بين المللي در اين زمينه کار کرد و گزارش‌هايي را ارائه کرد که به دلايل و روش‌هاي کار اشاره مي‌کند .
دائمي با اشاره به اينکه بهينه کردن استفاده از آب بايد مورد توجه قرار بگيرد گفت: وقتي آب فراوان که سهميه درياچه اروميه بود در کشاورزي مورد استفاده قرار مي‌گيرد چنين اتفاقي براي اين درياچه رخ مي‌دهد هم اکنون منابع طبيعي کشور به راحتي در دست مصرف کننده است.

* تناقضات را بايد رفع کرد
در ادامه برنامه مناظره درباره نجات درياچه اروميه، دائمي عنوان کرد: اين بحث جاده شهيد کلانتري اين مسئله قابل حل است. همينطور که عنوان کردم مي‌توان در حال حاضر به راحتي چند آب‌گذر زير اين جاده بکشيم و اين مشکل را حل کنيم و اين مسئله نمي‌تواند موضوع اصلي باشد. در حال حاضر پل را در دريا نيز احداث مي‌کنند نکته اصلي درباره تناقضي است که بايد آن را حل کنيم و اين تناقض آن است که ما در حال حاضر سهم آب درياچه اروميه چه با بستن سدها و چه با روش برداشت‌هاي غير مجاز که از طريق چاه‌هاي غير مجاز صورت مي‌پذيرد و يا از طريق رودخانه‌ها برداشت مي‌کنيم صرف کشاورزي مي‌کنيم و اين مسئله کاملا روشن است و همه نيز از اين مسئله اطلاع دارند.
دائمي ادامه داد: ما مي‌توانيم در داخل حوزه با بهره‌وري آب شرايطي را فراهم کنيم که اساسا هيچ نيازي به بيرون از حوزه نداشته باشيم ولي اين مسئله مي‌طلبد که نمايندگان محترم وزارت کشاورزي نيز اينجا مي‌بودند و تعهد مي‌کردند که فرضا اين راندمان که عنوان مي‌شود 35 تا 40 درصد آبياري در کشور وجود دارد اين راندمان آبياري کشور را به 60 درصد مي‌رساندند و من درباره 90 درصد هم اصلا صحبت نمي‌کنم و همين اتفاق باعث مي‌شد که مشکل درياچه اروميه حل مي‌شد.
بر پايه اين گزارش ، دائمي در پاسخ به اين سوال که آيا وزارت نيرو قبل از احداث آثار زيست‌محيطي را در نظر مي‌گيرد يا خير، گفت: مطالعه انجام مي‌شود و وزارت نيرو قبل از احداث آثار زيست‌محيطي را در نظر مي‌گيرد و براساس ضوابط اقدام مي‌کند. در واقع ما در اين دوره توسعه شتابزده داشته و عقب‌ماندگي توسعه داشتيم که بايد جبران کنيم و مطالعات زيست‌محيطي بايد در راس قرار گيرد و ما سد را احداث کنيم.
وي اظهار داشت: در خصوص درياچه اروميه بايد بگوييم ما سدهاي اصلي که احداث شده مربوط به قبل از انقلاب بوده و براي اکنون نيست، همچنين سدهايي که احداث شده براي کل کشور يک فرمول ديگر دارد و بحثش جدا است.
وي افزود: يک‌نهم ميليون مخازن سد ما صورت گرفته است و بايد بگوييم که موضوع درياچه و سد مربوط به اشتغال بوده و مردم اشتغال مي‌خواهند و ما در خصوص دو استان مهم صحبت مي‌کنيم. بنابراين براساس برنامه و بدون مخاطره توسعه پايدار بايد اين اقدامات صورت گيرد.
وي اظهار داشت: اگر ما فشاري براي سد داريم بايد بگوييم که 130 طرح سدسازي صورت گرفته که با فشار بوده و اعتبارات در اين زمينه نداشته‌ايم و اين کار انجام شده است.
برپايه اين گزارش ،‌در قسمت ديگري از اين مناظره مديرمسئول پايگاه خبري سبزپرس پرسشي را از سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو در ارتباط با 1.9 ميليارد مترمکعب آب موجود در مخزن‌ سدهاي حوزه اروميه پرسيد و از آمادگي وزارت نيرو براي آزادسازي آب اين سدها در جبران کم‌آبي حوزه اروميه جويا شد.
دائمي سرپرست معاونت آبخيز در پاسخ به اين پرسش گفت: آب موجود در سدها در حال حاضر 600 ميليون مترمکعب است و رقم 1.9 ميليارد متر مکعب حجم موجود براي ذخيره آب پشت سدهاست. ما بارها اعلام کرديم حاضريم براي حل اين مشکل مقداري از آب پشت سدها را به سمت درياچه اروميه هدايت کنيم ولي اين مساله نيازمند آن است که از سرازير شدن آب به سمت درياچه اروميه اطمينان حاصل کنيم چرا که به عنوان مثال در حاشيه زرينه‌رود که يکي از اصلي‌ترين رودهاي سرريز به درياچه اروميه است 30 کيلومتر درياچه عقب‌نشيني کرده است و اگر آبي در اين حوزه رها شود اين آب در اين حوزه وسيع تبخير شده و به درياچه سرريز نمي‌شود. لذا بايد شرايطي فراهم شود که آب رها شده به درياچه برسد و موثر بيفتد.
وي در ادامه تاکيد کرد: با توجه به آنکه حوزه درياچه اروميه داراي 16 ميليارد مترمکعب کمبود آب است نمي‌توان اين کمبود را به وسيله آب موجود در پشت سدها جبران کرد، لذا ما نيازمند برنامه‌اي همه‌جانبه و پيوسته براي حل اين مشکل هستيم چرا که 200 ميليون متر مکعب آبي که امسال براي آزادسازي به درياچه اروميه در نظر گرفته‌ايم تنها مي‌تواند يک سانتي‌متر آب اين درياچه را بالا بياورد.

* فعال محيط زيست: محيط زيست مسئله‌اي فانتزي نيست. نگاه‌‌ها را بايد تغيير داد
به گزارش خبرگزاري تسنيم، محمد درويش فعال محيط زيست، در ادامه اين مناظره با اشاره به بزرگي اتفاقي که در حوزه آبخيز درياچه اروميه افتاد، گفت: اتفاقي که در حال حاضر در حوزه آبخيز درياچه اروميه در حال وقوع است بسيار بزرگ است، اين اتفاق در مساحتي به بزرگي 5 برابر کشور لبنان در حال وقوع است.
وي در ادامه با اشاره به آب قابل استحصال از درياچه اروميه گفت: 7 ميليارد متر مکعب از 130 ميليارد متر مکعب آب قابل استحصال در کشور مرتبط با درياچه اروميه است و اين نشان دهنده اهميت درياچه اروميه در آب قابل استحصال کشور است.
اين مدرس دانشگاه با بيان اينکه بايد شهامت معرفي مولفه‌هاي تاثيرگذار در اين فاجعه را داشته باشيم، گفت: اگر نتوانيم مولفه‌هاي اين مساله را با شهامت معرفي کنيم با وضعيتي به مراتب بدتر از اين روبه‌رو خواهيم شد. ما در حال حاضر در 70 دشت بزرگ کشور بين 1.5 تا 2 متر از سطح آب زيرزميني را از دست داده‌ايم و اين در حالي است که در درياچه اروميه اين ميزان کمتر از 30 سانتي‌متر است و اين مساله نشان دهنده از دست رفتن ديگر منابع آب در کشور است که به دليل زيرزميني بودن آن قابل رويت نيست.
وي با اشاره به اهميت مساله محيط زيست آن را يک مساله مرتبط با بهره‌وري و نشاط مردم دانست و گفت: محيط زيست يک مساله فانتزي نيست و ارتباط مستقيم با شاخص‌هاي بهره‌وري و نشاط مردم دارد. پس نبايد فکر کنيم که ورود به اين مساله يک مساله پيش پا افتاده و درجه 2 است.
به گزارش خبرگزاري تسنيم، درويش با بيان اينکه از ابتداي دهه 70 نگاه به اين درياچه عوض شد، افزود: در ابتداي دهه 70 درست زماني که اين درياچه در حال وسعت بود و مساحت از 320 هزار هکتار به 680 هزار هکتار افزايش يافته بود، برخي تصور کردند که آب شيرين در حال ورود به درياچه‌اي شور است و از اين بابت دچار نگراني شدند.
وي با بيان اينکه نبايد متهم اصلي را خشکسالي معرفي کرد، گفت: در حالي که بيش از 130 هزار حلقه چاه غيرمجاز و 72 سد بزرگ و کوچک در اين مناطق احداث شده و وسعت زمين‌هاي کشاورزي به بيش 100 درصد افزايش يافته درست نيست که انگشت اتهام را به سمت آسمان برد و خشکسالي را مقصر وضعيت فعلي درياچه اروميه معرفي کرد.
درويش با اشاره به عهدنامه سال 87 گفت: بايد قبول کنيم طراحي و مهندسي را بايد امروز بر مبناي بوم‌شناختي اين درياچه از نو شروع کنيم.
به گزارش خبرگزاري تسنيم، در ادامه مناطره نجات درياچه اروميه محمد درويشي فعال محيط زيست در پاسخ به پرسشي عنوان کرد:دردهاي ما اين است که ظرفيت‌سازي در محيط زيست در اين کشور جدي گرفته نشده است شما ببينيد در همين رسانه ملي در پرمخاطب‌ترين و جذاب‌ترين برنامه نخستين بار است که يک موضوع محيط زيستي مطرح شده است.حرف بنده اين است که ما کجا به مردم اين آگاهي را داده‌ايم که تا متوجه مطالبات محيط زيستي خودشان شوند و دريابند که اگر ما داريم از تنوع زيست‌محيطي دفاع مي‌کنيم و اگر از تالاب‌ها دفاع مي‌کنيم داريم به کيفيت زندگي خود آن مردم کمک مي‌کنيم شما يک روزنامه به ما نشان دهيد که يک صفحه ثابت محيط زيستي داشته باشد و يک برنامه ثابت در همين رسانه ملي به ما نشان دهيد که به مانند برنامه 90 به مبحث محيط زيست بپردازد يعني اطلاعات لازم به مردم ارائه نمي‌شود.

* نماينده مردم اروميه: توان احياي تالاب‌ها و درياچه‌ها را داريم
به گزارش خبرگزاري تسنيم،‌ نادرقاضي پور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي نيز در ادامه اين مناظره، با عرض تبريک هفته دفاع مقدس اظهارداشت: درمجلس نهم و دهم جلسات متعددي صورت گرفت ولي دولت هنوز لايحه اي در اين خصوص نداده و پيگيري و پشتيباني نکرده است دليل اين موضوع چيست؟
وي ادامه داد: نظام جمهوري اسلامي ايران توان احياي همه تالاب‌ها و درياچه ها را دارد و در اين زمينه موفق خواهد شد. موضوع ما تنها احياي درياچه اروميه نيست بلکه کل تالاب‌ها و حتي درياچه زرين رود در اصفهان بوده که مدنظر ما قرار دارد.
به گزارش خبرگزاري تسنيم، قاضي‌پور بيان کرد: آقاي محمدي‌زاده وخانم ابتکار هر دو در خصوص درياچه اروميه سهيم بودند که بايد امروز حضور پيدا کرده و پاسخگو مي‌شدند ولي نيامدند.در واقع مجوزها در زمان اين دو بزرگوار صورت گرفت که ما در اين راستا گلايه داريم.
وي اظهار داشت: معاون رئيس جمهور در کارگروه سهيم بوده و خود وزير را که متهم است مسئول کرده است انتظار داريم رئيس جمهور خود به ميدان بيايد چرا که اين جنگ جنگ نفت نيست بلکه جنگ آب است.
نماينده مردم اروميه گفت: 7 هزار و 48 متر نسبت به سال 84 ما کاهش آب داشته و بايد بگوييم ما با کشاورزي حيات‌مان مي‌گذرد که اگر درياچه خشک شود کشاورزي نيز خشک مي‌شود و همچنين نيز به مراتب شرکت‌هاي توليد شير پاستوريزه و کنسرو و ديگر شرکت‌ها تعطيل مي‌شود.
قاضي پور گفت: 3.5 کوچ اجباري به نقاط کشور صورت گرفته است که اين نشان از عدم مديريت مسئولان بوده در واقع عدم مديريت مناسب مسئولان باعث خشکسالي شده است و ما راضي نيستيم که حتي يک قطره آب کشاورزي کم شود در واقع انتظار داريم راه حل عملياتي شروع شود.
وي با بيان اينکه جلسات کارگروه روهوا است، گفت: ما عدالت مي‌خواهيم و بايد بگوييم که تمام مصوبات کارگروه در آذربايجان غربي انجام مي‌شود که اين خود بسيار مهم بوده و گام موثري است.همچنين کتاب‌هايي به چاپ رسيده که با اين وجود ما شاهد هيچ اقدامي نبوديم.
نماينده مردم اروميه گفت: بايد آب ارس به درياچه اروميه راه پيدا کند و وزارت نيرو در اين زمينه هراس نداشته باشد همچنين دستگاه‌هايي که براي ايجاد ابر خريده شده از آن استفاده کنند تا بتوانيم مشکلات را رفع کنيم ما آب مي‌خواهيم آب .
قاضي پور گفت: نبايد کشاورزي خشک شود و به دليل احياي درياچه اروميه آب کشاورزي را استفاده کنند و به بهانه آن به جاي ديگر ببرند در واقع ما راضي نيستيم آب کشاورزي کاهش يابد.
نادر قاضي پور ، نماينده مجلس در اروميه در ادامه اين مناظره گفت: وزير نيرو و دکتر ابتکار هر دو متهم بوده و مسئول هستند همچنين بايد گفت براي احياي درياچه اروميه آب را بردند و مال خودشان کردند.

* پشت کاخ شيشه‌اي نشسته‌ايد و براي ما تصميم مي‌گيريد
قاضي پور در ادامه اين مناظره نيز در خصوص جاده وسط درياچه اروميه به عنوان جاده شهيد کلانتري اظهار داشت: بنده در زمان راه اندازي اين جاده کارمند استانداري بودم .
وي خطاب به آقاي حيدري گفت: در آذربايجان غربي زندگي کرده‌ام و مي‌دانم زندگي در آنجا به چه شکل است شما پشت کاخ شيشه اي نشسته‌ايد و تصميم مي‌گيريد. در واقع جاده کلانتري براي امنيت ما احداث شد و در اين راستا وزير راه و شهرسازي نيز در کارگروه سهيم بود که بايد او نيز مي‌آمد و توضيح مي‌داد.
نماينده مردم اروميه اظهار داشت: چرا برنامه مديريت جامعه درياچه را اجرا نکردند بايد بگويم همه مقصرند جاده کلانتري در سال 1343 تصويب شد که بعد از آن تعطيل شد و مجددا بعد از انقلاب احيا شد و اين به اين دليل بوده که سرمايه گذاري کلان در آذربايجان غربي وجود ندارد.
قاضي پور اظهار داشت: هيچ کارخانه دولتي که 1500 نفر در آن کار کنند در آذربايجان غربي وجود ندارد و ما با پينه دستان خود تمام درآمد خود را به دست مي‌آوريم و هيچ سرمايه گذاري کلاني در اين منطقه وجود ندارد .بنابراين 90 درصد درآمد ما توسط بخش خصوصي است.
وي ادامه داد: بياييد از مناطق کشاورزي ما بازديد کنيد و ببينيد که با کم آبي ما بهترين محصولات را داريم ولي ميليارد ميليارد براي نيشکر به منطقه مغان مي‌دهند .

* شوراي عالي محيط زيست يک خودسري بود که صورت گرفت
قاضي پور در ادامه مناظره در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينکه شوراي عالي محيط زيست در گذشته که وجود داشت موضع‌اش چه بود، گفت: ما در مجلس که بوديم تمام مصوبات هيئت دولت را رد کرديم که اين خود يک خودسري بود که انجام شد
وي ادامه داد: بنده عضو فراکسيون محيط زيست بودم که با اين طرح و شورا مخالفت خود را اعلام کردم.

* نقش ابتکار در بحران درياچه اروميه
در ادامه مناظره نجات درياچه اروميه مجري برنامه عنوان کرد: بيننده‌اي از شما آقاي قاضي‌پور پرسيده است که چرا خانم ابتکار را متهم مي‌کنيد در حاليکه در 8 سال گذشته خانم ابتکار اصلا مدير محيط زيست کشور نبوده است بلکه دولت‌هاي نهم و دهم اين مديريت را برعهده داشته‌اند عنوان کرد: در مديريت خانم ابتکار ساخت سدها در آذربايجان شرقي و غربي شروع شد. احداث پل شهيد کلانتري نيز در زمان مديريت وي آغاز شد.
نماينده اروميه ادامه داد: آقاي درويشي مطلبي را درباره مطالبات محيط زيست عنوان کردند بنده بايد عرض کنم برادر من شما يک مشکل زيست‌محيطي را امنيتي کرديد بچه‌هاي مردم را زديد و انداختيد زندان و هنوز آنها در زندان هستند منظورم امثال شماها است که اين کار را کرديد درخواست حق را از طريق قانون بايد انجام داد.
مجري برنامه در سوال ديگري از قاضي‌پور پرسيد بيننده‌اي از شما پرسيده است که آيا شما از روش‌هاي مصرف صحيح براي آبياري در کشاورزي دفاع مي‌کنيد چون شما مخالف کاهش تخصيص آب به کشاورزان هستيد پس چرا به کشاورزان منطقه نمي‌گوييد آب را درست مصرف کنند، عنوان کرد: شما اگر به صدا و سيماي آذربايجان غربي مراجعه کنيد در تمام مناظرات بحث کشاورزي در اولويت اول است، کشت مکانيزه در اولويت نخست قرار دارد ولي پولي به ما پولي نداده‌اند.

*معاون سازمان محيط زيست: قصور در حفظ محيط زيست.وضعيت درياچه اروميه را در زاينده رود،هامون و بختگان نيز شاهد هستيم
احمدعلي کيخواه،معاون محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينکه خوشحاليم که با مطرح شدن اتهامات در مورد سازمان محيط زيست چه صحيح چه غلط مسائل محيط زيست در کشور مطرح مي‌شود گفت: يک رويکرد ما مي‌تواند اين باشد که چه کساني در بحث وضعيت فعلي درياچه اروميه مقصر هستندو باعث ايجاد اين شرايط شده اند که البته به برخي از موارد اشاره شد .
وي افزود: تغييرات آب و هوا در وضعيت کنوني درياچه اروميه موثر است چرا که هم اکنون 15 تا 20 درصد کاهش نزولات آسماني را شاهد هستيم بنده چند سال پيش در کنفرانس جهاني آب شرکت کرده بودم که در اين کنفرانس همه متخصصان جهان تاکيد کردند اقليم تغيير کرده و ما بايد خود را با شرايط جديد تطبيق دهيم.
معاون محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينکه در حوزه درياچه اروميه آنچه که اتفاق افتاده نمي‌تواند از تغييرات اقليم دور باشد گفت: برايند تلاش‌هاي توسعه‌اي و احداث سدها جهت امرار معاش و معيشت مردم در وضعيت فعلي درياچه تاثيرگذار بوده است به گونه‌اي که سي و نيم ميليارد متر مکعب از حق آبه تالاب را به بخش اقتصادي برديم اما تمام اين اتفاقات معلول يک علت بزرگتر است آنچه که در درياچه اروميه اتفاق افتاده به دليل مديريت غلط و ناصحيح منابع اب در کشور است.
کيخواه بيان کرد: آب‌هاي زيرزميني به عنوان ذخاير احتياطي براي هر کشور محسوب مي‌شود اما در حوزه درياچه اروميه ما چه کرده‌ايم هم اکنون وضعيت درياچه اروميه را در زاينده رود، هامون، بختگان و شايگان نيز شاهد هستيم و اگر اين شيوه مديريت را اصلاح نکنيم اين اتفاقات بيشتر رخ مي‌دهد .
وي ادامه داد: آقاي قاضي پور عنوان کردند که زماني که اين اتفاق رخ داد خانم ابتکار رئيس سازمان محيط زيست بود اما جالب است که در جلسه ديشب با ايشان نامه‌هايي را نشان دادند که به امضاي ابتکار به وزير نيروي وقت ارسال شده بود که در آن شرايط امروزي درياچه اروميه پيش بيني شده بود يعني کارشناسان محيط زيست پيش‌بيني کرده‌بودند که چنين اتفاقي براي درياچه اروميه رخ مي‌دهد اما کو گوش شنوا.
معاون محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست بيان کرد: وقتي به محيط زيست اينگونه نگاه مي‌کنيم بنابراين چنين نتايجي نبايد غيرقابل تصور باشد بايد بدانيم که محيط زيست يعني دفاع از امنيت پايدار کشور.

* ابتکار از گذشته از دست دادن درياچه اروميه را پيش‌بيني کرده بود
کيخواه در ادامه اين مناظره اظهار داشت: کو گوش شنوا . منظورم اين است که از سال 79 خانم ابتکار بررسي وپيش‌بيني‌هايي در زمينه خشکي درياچه اروميه کردند در حقيقت در زماني که وي مسئول سازمان محيط زيست بود تمام پيش‌بيني‌ها در خصوص خشکي را کرده و در آن زمان نيز هشدار داده بودند ولي روند به همين شکل ادامه پيدا کرد که امروز ما درياچه را از دست داده‌ايم.
وي افزود: مديريت غلط آب بر عهده وزارت نيرو است که مردم انتظار دارند در زمينه احياي درياچه اروميه کار صورت گرفته و مشکل حل شود. ايا شما منکريد که از سال 58 تا 90 که 600 هزار هکتار براي آب کشاورزي استفاده شد آيا مشکل در اين راستا شاهد نبوديم .
کيخواه بيان کرد: مشکل مديريت غلط آب منابع کشور و مسائل اقليمي است بايد شهامت داشته و بگوييم هزينه هايي که صورت گرفته انجام شده است حتي برخي افراد که تصميم گرفتند و سدي بر برخي رودها صورت گرفت خود هزينه‌هايي داشت به طور مثال سد حسن لو براي ارتفاعات بود که خود انجام شد که بايد بپذيريم که مشکل مديريت غط آب منابع کشور و مسائل اقليمي بود.
وي با بيان اينکه جراحي بدون هزينه نمي‌شود، اظهار داشت: اگر شيوه مديريت را اصلاح نکنيم وضعيت درياچه اروميه بحراني‌تر خواهد شد که مردم و مسئولان بايد در اين زمينه اقدام کنند که ما حتي بعد از انتصاب خانم ابتکار به وي گفتيم که يک لايحه در اين راستا بدهد و به مجلس برده و تصويب شود که اين امر مشکل و بار مالي به همراه ندارد که خانم ابتکار اين امر را پذيرفتند.
کيخواه معاون محيط زيست با اشاره به پيوست‌هاي محيط‌زيستي براي پروژه‌هاي عمراني افزود: طبق قانون بايد پروژه‌هاي عمراني داراي پيوست‌هاي محيط زيستي باشد ولي متاسفانه در برخي موارد، برخي پروژه‌ها بدون داشتن پيوست‌هاي محيط زيستي اجرا مي‌شود. به عنوان مثال جاده‌اي که در درياچه اروميه کشيده شد هيچگونه تاييديه‌اي از محيط زيست نداشته و مداخله‌اي بوده است که هيچگونه پيوستي از محيط زيست را نداشته است.

* بي توجهي به هشدارها
کيخواه در پاسخ به اين سوال که چرا محيط زيست قبل از آنکه وضعيت درياچه اروميه به وضعيت فعلي برسد، هشدارهايي را نداده بود گفت: ما طبق مدارکي که موجود است در سال‌هاي 79، 80 و 81 هشدارهايي را داديم و خانم ابتکار هشدارهاي کتبي را به وزارت نيرو و معاون اول رئيس‌جمهور ارائه داد ولي متاسفانه بخشي که اجراي امور را برعهده داشت به اين هشدارها اهميتي نداد.
وي در بخش ديگري از سخنانش به بحث محيط زيست در قانون اساسي پرداخت و گفت: طبق قانون اساسي هرگونه فعاليتي که منجر به تخريب محيط زيست شود ممنوع است ولي متاسفانه هيچ کس پيگير اين مساله نيست و متاسفانه عملکرد بهينه سازمان حفاظت محيط زيست با عملکرد موجود تا حدود زيادي با نوع نگاه دولتمردان بستگي دارد لذا اگر دولتمردان توجه خاصي به محيط زيست داشته باشند اين مشکلات تا حدود زيادي مرتفع و پيگيري مي‌شود.
در بخش ديگري از اين مناظره استاندار آذربايجان غربي در پاسخ به سوالي مرتبط با تعداد زيادي از چاه‌هاي غيرمجاز در حوزه درياچه اروميه تصريح کرد: اين چاه‌ها همچون ساخت و سازهاي غيرمجاز در طول 3 تا 4 دهه اخير حفر شده‌اند ولي آنطور که دوستان به اشتباه تعداد اين چاه‌ها را 30 هزار چاه عميق عنوان کردند، نيست و عموما اين چاه‌ها کم‌عمق و نيمه عميق هستند.
در ادامه اين مناظره، کيخواه در پاسخ به اين سوال که چرا محيط زيست قبل از آنکه وضعيت درياچه اروميه به وضعيت فعلي برسد، هشدارهايي را نداده بود گفت: ما طبق مدارکي که موجود است در سال‌هاي 79، 80 و 81 هشدارهايي را داديم و خانم ابتکار هشدارهاي کتبي را به وزارت نيرو و معاون اول رئيس‌جمهور ارائه داد ولي متاسفانه بخشي که اجراي امور را برعهده داشت به اين هشدارها اهميتي نداد.
وي در بخش ديگري از سخنانش به بحث محيط زيست در قانون اساسي پرداخت و گفت: طبق قانون اساسي هرگونه فعاليتي که منجر به تخريب محيط زيست شود ممنوع است ولي متاسفانه هيچ کس پيگير اين مساله نيست و متاسفانه عملکرد بهينه سازمان حفاظت محيط زيست با عملکرد موجود تا حدود زيادي با نوع نگاه دولتمردان بستگي دارد لذا اگر دولتمردان توجه خاصي به محيط زيست داشته باشند اين مشکلات تا حدود زيادي مرتفع و پيگيري مي‌شود.
در بخش ديگري از اين مناظره استاندار آذربايجان غربي در پاسخ به سوالي مرتبط با تعداد زيادي از چاه‌هاي غيرمجاز در حوزه درياچه اروميه تصريح کرد: اين چاه‌ها همچون ساخت و سازهاي غيرمجاز در طول 3 تا 4 دهه اخير حفر شده‌اند ولي آنطور که دوستان به اشتباه تعداد اين چاه‌ها را 30 هزار چاه عميق عنوان کردند، نيست و عموما اين چاه‌ها کم‌عمق و نيمه عميق هستند.

* پرسش‌هاي کوتاه و پاسخ‌هاي قابل تامل
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم، در ادامه برنامه مناظره وضعيت درياچه اروميه مجري اين برنامه از آقاي حقيقت‌پور نماينده اردبيل پرسيد آيا شما اجازه نمي‌دهيد آب ارس به درياچه اروميه منتقل شود که وي عنوان کرد: در خصوص آب ارس موارد جدي وجود دارد اولا برپايه قوانين بالادستي يک ميليارد و نهصد ميليون متر مکعب حق آبي استان از ارس است چقدر آن را آقايان عنوان مي‌کنند اين آب از دو کانال بايد به ما تحويل داده شود که الان يک کانال تحويل مي‌شود. بر پايه اين آب يک تمدن جديد در منطقه شکل گرفته است و بر پايه اين آب تمامي روستاهاي ما تغيير وضعيت اجتماعي داده‌اند و بر پايه اين آب تمامي عشاير ما آمده‌اند سکني گزيده‌اند. ميلياردها دلار، از قبل از انقلاب و از 40 سال قبل يعني از سال 1352 براي اين آب از حوزه شمال استان اردبيل سرمايه‌گذاري جدي شده است.

* راهکار نجات درياچه را در اردبيل جست‌وجو نکنيد
مجري مناظره در سوال ديگري از آقاي حقيقت‌پور پرسيد آيا مردم اردبيل حاضر نيستند آب کمتري را بردارند تا درياچه اروميه نجات پيدا کند؟ حقيقت‌پور پاسخ داد: خير، ما معتقديم که علاج زنده کردن درياچه اروميه تخريب حوزه اردبيل نيست. راهکار در خود حوزه اروميه وجود دارد.

*بهينه سازي همچنان در دست مطالعه
بر پايه اين گزارش، مجري برنامه مناظره در پرسشي از دائمي سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو پرسيد آيا راهکار ديگري به جز انتقال آب ارس وجود ندارد گفت: ببينيد اولا همان‌طوري که توضيح دادم انتقال بين حوزه‌اي ضوابطي دارد حتما بايد اين ضوابط رعايت شود اينکه ما به صورت مطلق بايد اين کار را انجام دهيم يا اين کار را انجام ندهيم بدون کارشناسي مورد قبول ما نيست. در خصوص راهکار هم بايد عنوان کنم که انتقال بين حوزه‌اي آخرين راهکاري است که ما استفاده مي‌کنيم يعني ابتدا بايد حوزه را از نظر مصارف آب بهينه کنيم و بحث کاهش آب کشاورزي که مطرح مي‌شود.
دائمي در پاسخ به اين پرسش که اين بهينه‌سازي تا کي صورت پذيرد عنوان کرد: به اعتقاد ما الان مطالعات بين‌ حوزه‌اي در دست انجام است.
دائمي در پاسخ به اين پرسش که تا زماني‌که اين مطالعات شما بخواهد انجام شود درياچه اروميه نيز نابود خواهد شد بيان داشت: به هر حال بايد به همين دليل ما عنوان مي‌کنيم که بايد تمام مولفه‌ها در نظر گرفته شود.

* مطالعاتي که ناقص است
در ادامه اين مناظره مجري برنامه از قاضي‌پور نماينده اروميه اين سوال را مطرح کرد که آيا با صحبت‌هاي آقاي دائمي و حقيقت‌پور موافق هستيد، که وي گفت: بنده ضمن احترام به مردم ولايتمدار استان اردبيل اطلاع دارم که مطالعات اين آقايان ناقص است. من عرض کردم از آب مازاد، رودخانه ارس يک رودخانه عظيمي است در زمان طغيان کلي مشکلات براي استان آذربايجان غربي بوجود مي‌آورد خسارت فراواني به استان وارد مي‌کند هر چند وزارت نيرو مديريت صحيحي ندارد. سد در آذربايجان غربي است، مديريت‌ آن با آذربايجان شرقي است ولي آب‌بر آن با استان اردبيل است.
منصور حقيقت‌پور در پاسخ به قاضي‌پور گفت: ما براساس قوانين بالادستي و سرمايه‌گذاري 40 ساله اخير بايد سهم حقآبه استان اردبيل از اين آب جدا شود و مابقي ميان 3 حوزه اروميه، آذربايجان شرقي و غربي بر مبناي نيازمندي آنها تقسيم شود.

*نجات درياچه يا تامين آب کشاورزي
محمد درويش در پاسخ به اين سوال که واقعا ما بايد ميان نجات درياچه اروميه و تامين آب کشاورزي يکي را انتخاب کنيم، گفت: ما در استان خوزستان تجربه عيني استفاده از آب مازاد را داشتيم، ما در اين استان با توجه به اين تفکر تعداد زياد سد را در بالادست خوزستان احداث کرديم و يک ميليون نخل را در اروندکنار از دست داديم و تقريبا تمامي تالاب‌هاي اين منطقه به شدت در حال تهديد هستند و 30 درصد از موجوديت‌شان را از دست دادند لذا تفکر انتقال آب مازاد در کشوري که روي کمربند خشکي دنيا قرار گرفته مساله خطرناکي است و ما فقط و فقط در شرايطي مجاز به انتقال آب بين حوزه‌اي هستيم که بيم مرگ مردم وجود داشته باشد.
وي با بيان هزينه انتقال آب بين حوزه‌اي گفت: ما براي انتقال هر ليتر آب بايد حدود 2.8 دلار هزينه کنيم و کدام کشاورزي است که مي‌تواند با چنين هزينه‌اي روي پاي خود بايستد. لذا همانطور که در ابتداي سخنانم به آن اشاره کردم حوزه درياچه اروميه وضعيت بهتري نسبت به ديگر مناطق کشور دارد به طوري که ميزان تبخير در اين حوزه 1000 ميليمتر است و ميانگين تبخير در مناطق ديگر به 2000 ميليمتر مي‌رسد. لذا من معتقدم بايد راهکار انتقال آب بين حوزه‌اي به عنوان آخرين راهکار مطرح شود.
اين فعال محيط زيست با اشاره به مشکلات کشاورزي در کشور گفت: ميانگين راندمان آبياري در استان‌هاي شمالي غربي کشور 30 درصد است و ضايعات کشاورزي نيز 30 درصد است لذا ما بايد بخش نرم‌افزاري را در کشاورزي ارتقاء مي‌داديم و من بر اين باورم که اگر استانداردسازي در حوزه کشاورزي اتفاق مي‌افتاد کشاورزان مي‌توانستند با يک سوم آب فعلي راندمان خوبي را داشته باشند.
وي در ادامه افزود: لذا اگر سرمايه‌گذاري‌هايي که در بخش سدسازي صورت گرفت، در ارتقاء راندمان کشاورزي هزينه مي‌شد وضعيتي به مراتب بهتري داشتيم.

* کشاورزي را فلج نکنيد
برپايه اين گزارش ، مجري از قاضي پور پرسيد که چرا وضعيت اين‌گونه شده است، قاضي پور پاسخ داد: از آقايان بايد بپرسيد که چرا اينگونه است. ما به هيچ وجه راضي نيستيم يک درخت در دشت مغان خشک شود ما آب مازاد را بر مي‌داريم حرف حرف کارشناسي است متخصصين امر مطالعه کرده‌اند و اين مسئله عملياتي است و موقت نيز هست و خداوند متعال يک بارش خوب نازل کند و اين مشکل درياچه اروميه حل شود مانند سال 74 و يا اين درياچه طغيان کند و روستاها را به زير بگيرد. ما معتقد هستيم حتما بايد اين کار انجام شود چون مطالعاتمان تمام شده است ولي وزارت نيرو اعتقاد انجام کار ندارد و فقط بلد است آب بفروشد و شما چرا سوال نکرديد از آب درياچه اروميه چرا به کارخانه‌ها مي‌دهند چرا به ذوب‌آهن مي‌دهند.
وي افزود: تبريز دو ميليون جمعيت داشته باشد مصرف آبش مي‌شود يک ميليون و هفتصد هزار متر مکعب ولي شما الان 5 ميليون متر مکعب آب بر مي‌داريد يکي ديگر از فازهايتان 5 ميليون متر مکعب آب بر مي‌دارد و فاز سوم نيز 12 ميليون متر مکعب بر مي‌دارد و در مجموع 27 ميليون متر مکعب آب درياچه بر مي‌داريد که خود يک درياچه مي شود مي‌خواهيد ما را فلج کنيد؛ بسم‌الله.

* راهکارهاي پيشنهادي ميهمانان براي نجات درياچه اروميه
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم، در ادامه مناظره مهمانان در فرصت يک دقيقه‌اي راه حل‌هاي پيشنهادي خود را ارائه کردند.
جلال زاده استاندار آذربايجان غربي در اين خصوص گفت: بحث درياچه اروميه موضوع شهر اروميه نيست بلکه بايد بگويم حوزه آبريز درياچه اروميه 52 کيلومتر مربع است و 4 رودخانه 70 درصد اب درياچه را تامين مي‌کنند و طبق آخرين مطالعات براي نجات درياچه 4 راه حل پيشنهاد شده است.
وي افزود: انتقال بين حوزه‌اي يکي از راههاي نجات درياچه اروميه است که رقم آن 4 هزار ميليارد تومان نيست بلکه يک چهارم آن است همچنين صرفه جويي ، آبخيزداري و باروري ابرها نيز به نجات درياچه اروميه کمک مي‌کند.
حقيقت پور نماينده مردم اردبيل با اشاره به راهکارهاي پيشنهادي خود براي نجات درياچه اروميه گفت: تعادل بخشي آب‌هاي اروميه، تخته کردن 30 هزار حلقه چاه ، اصلاح راندمان اب، جلوگيري از تبخير پيش از حد آب ، کمربند سبز براي تلطيف هوا و جلوگيري از تبخير ، باران مصنوعي و مقررات زيست محيطي رودخانه‌ها مي‌تواند به کمک درياچه اروميه بيايد.
دائمي سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو نيز عنوان کرد: در خصوص مشکلات درياچه اروميه و علاج آن هيچ ابهامي وجود ندارد سندي که محيط زيست با کمک وزارت نيرو فراهم کرده بسيار منطقي است که مي‌توان از طريق مديريت به هم پيوسته منابع آب و مشخص کردن سهم درياچه و کشاورزي مي‌تواند به کمک بيايد .
وي افزود: براي نجات درياچه اروميه آنچه که باقي مي‌ماند يک تلاش ملي است و البته بايد بگويم که کار سختي است که کشاورزي را تاکنون عادت به استفاده از آب کرده وادار کنيم که به صورت قطره چکاني از آب استفاده کند.
در ادامه اين مناظره درويش فعال محيط زيست و عضو هيئت علمي موسس تحقيقات جنگل‌ها و مراتفع کشور عنوان کرد: سال گذشته معاون جهاد کشاورزي عنوان کرد که نمي‌توانم به وظايفش در پنجم توسعه متعهد بماند چرا که در اين زمينه به 2 هزار و 300 ميليارد تومان بودجه نياز دارد که اين رقم به وزارت جهاد کشاورزي تخصيص نيافته است اين در حالي است که موضوعاتي همچون طرح انتقال آب به درياچه اروميه با هزينه 4 هزار ميليارد توماني و سد گتوند را با هزينه 3 هزار ميليارد توماني اجرا کرديم.
وي افزود: انتقال آب بين حوزه‌اي و بارور سازي ابرها مشکلات را حل نمي‌کند هم اکنون چند سال است که ابرها را باور کرده‌ايد آيا ميانگين بارش در اروميه افزايش يافته است بايد تلاش کنيم معيشت جايگزين را براي اين حوزه تعريف کنيم چرا همه راه‌ها بايد به کشاورزي ختم شود. و چرا از مزيت مرزي اين حوزه استفاده نمي‌کنيم.
قاضي پور نماينده مردم اروميه با اشاره به راهکارهاي پيشنهادي خود براي نجات درياچه اروميه گفت: آبخيزداري ،‌باروري ابرها و انتقال آب بين حوزه‌اي مي‌تواند به نجات درياچه اروميه منجر شود اما با تعطيل کشاورزي در آذربايجان غربي مخالفم بلکه بايد راندمان کشاورزي کاهش يابد، درآمد مردم منطقه از کشاورزي است و نمي‌توان حيات آنها را گرفت. اگر دولت براي درياچه اروميه کاري نکند به رهبري متوسل مي‌شويم تا بنياد مستضعفان درياچه را نجات دهد.
کيخواه معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان محيط زيست عنوان کرد: هم اکنون درياچه اروميه به مرحله از بحران رسيده است که شرايط موجود کمک مي‌کند از بين رفتنش يعني شاهد کاهش برف و باران و افزايش درجه حرارت در منطقه هستيم،‌مشکل درياچه اروميه به تنهايي توسط دولت و مردم حل نمي‌شود بلکه تمام نهادها همکاري کنند حتي ممکن است کشاورزان اسيب ببينند.
وي افزود: رويکرد مديريت منابع آب در کشور بايد اصلاح شود و در برنامه‌هاي توسعه يک کشور تجديد نظر کنيم و برنامه‌هاي توسعه کشور را از منظر محيط زيست و منابع آب بررسي کنيم.

*نقد عملکردها

*در ادامه اين برنامه، مناظره‌اي با حضور قاضي پور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي و محمد درويش فعال محيط زيست و عضو هيئت علمي موسس تحقيقات جنگل‌ها و مراتفع کشور برگزار شد.
قاضي پور در ادامه اين مناظره اظهار داشت: ما با شمال عراق همسايه هستيم و مشکلات حاد امنيتي داشته‌ايم که خوشبختانه با عملکرد نيروهاي مسلح مشکلات حل شده و آذربايجان غربي امن شده است.
وي ادامه داد: نيروي کار در گذشته به کشورهاي ديگر مي‌رفت، ولي در حال حاضر در کشور خود کشاورزي و توليد داشته و مشکلاتي که در سال 77، 78 و 79 که بحراني بود را حل کرده‌ايم.
قاضي پور با بيان اين که 4 ميليارد تومان از آب‌ ما کم شده است، اظهار داشت: عملکرد زيست محيطي ما در گذشته بسيار بد بوده و در حق آذربايجان غربي و تبريز بد کرده‌ايم.

*قاضي‌پور: درياچه اروميه نيز حيات و ممات ما است
به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري تسنيم، در مناظره نجات درياچه اروميه و در ادامه مناظره دو نفره درويش در پاسخ به سوال قاضي‌پور عنوان کرد: بنده يک مثالي براي شما مي‌زنم حتما با تالاب کانون اليزا آشنا هستيد که در جنوب درياچه اروميه و در جنب مهاباد به عنوان يکي از تالاب‌هاي اقماري به حساب مي‌آيد که در حال خشک شدن بود همين بچه‌هاي محيط زيست و تشکل‌هاي مردم‌نهاد رفتند و با مردم منطقه صحبت کردند و عنوان کردند اگر شما بخشي از حقابه کشاورزي خودتان را مجددا اختصاص دهيد به احياء اين تالاب و اجازه بدهيد که پرندگان دوباره به منطقه برگردند و به جاي اسلحه و شليک کردن به پرندگان مسئله پرنده‌نگري را راه بيندازيد هم سبب تقويت درآمد پايدارتان مي‌شويد و هم محيط زيست يک نفس تازه مي‌کند و اين کار صورت پذيرفت و اين اعتمادسازي برقرار شد و تالاب کانون اليزا آخرين تالاب بين‌المللي ما به حساب مي‌آيد که توانست در کنوانسيون رامسر هم ثبت شود و الان مردم کانون اليزا عنوان مي‌کنند که تالاب خون رگ‌هاي ما است و اين حرف کليدي آنها ست.
درويش: بله بنده هم مي‌خواهم اين مسئله را عنوان کنم اگر ما اين ظرفيت‌سازي را در حوززه کلان‌تر آبخيز درياچه اروميه انجام مي‌داديم و مردم را محرم مي‌دانستيم و اجازه فعاليت به تشکل‌هاي مردم‌نهاد در حوزه محيط زيست و منابع طبيعي مي‌داديم و نگاه امنيتي را از آنها بر مي‌داشتيم آن مردم بهترين ابزار و بهترين مولفه بودند براي اينکه به خود کشاورزان و بوميان بگويند چرا بايد دست کم براي يک مدت 5 ساله بخشي از فعاليت‌هاي کشاورزي خودتان را براي احياء و به نفع درياچه اروميه کاهش دهيد. آقاي قاضي‌پور مشکل اصلي ما مي‌دانيد چيست، مشکل اصلي ما اين است که فکر مي‌کنيم اين آب شيرين اگر برود داخل درياچه حرام مي‌شود.
قاضي‌پور: اين حرف افراد نااهل است.
درويشي: بحث اين است که اگر سال 1374 که يک همايشي در تبريز برگزار شد و آن موقع پيشنهاد شد آب را از درياچه اروميه از طريق کانالي به ارس انتقال مي‌دادند تا يک جوري از شر اين غده سرطاني خلاص شويم و نتيجه آن تفکرات است که مديريت حاکم بر حوزه چشم خودش را بست.

*محيط زيست مرز سياسي نمي‌شناسد
درويش در ادامه گفت که سازمان حفاظت محيط زيست بايد به وظايف خود عمل کند، حفظ محيط زيست لازمه رشد حيات است و نبايد مانع از آن شد.
وي با بيان اين که معاون رئيس جمهور که همان رئيس سازمان محيط زيست است وظايف و نظارتش بيشتر از يک وزير است، گفت: چرا نمايندگان با افزايش ساخت سد مخالفند؟
قاضي پور نيز گفت: احياي تالاب‌ها امر مهمي است که در مجلس کار گروهي تشکيل شد و بنده 4 طرح در اين راستا ارائه کرده‌ام حرف بنده اين است که کل تالاب ها احيا شود نه تنها درياچه اروميه ولي متاسفانه عدم همکاري وزارت نيرو و دولت را شاهديم.
وي افزود: چرا به عنوان فعال زيست محيطي مخالف اين هستيد که آبي را به درياچه اروميه منتقل کنيم، چرا بايد آبي که به نام درياچه اروميه گرفته مي‌شود، به جاي ديگر برده شده و براي کارخانه‌ها استفاده شود.
درويش خطاب به قاضي پور گفت: بخش مهم و سهم عمده‌اي از آب‌ها را کشاورزي به خود اختصاص مي‌دهد در حقيقت 90 درصد آب‌ها مربوط به بخش کشاورزي است و تنها 4 درصد آن به صنعت اختصاص دارد بايد تمرکز خود را به بحث و بخش کشاورزي اختصاص دهيم.
وي ادامه داد: ما هميشه به بحث کشاورزي مانند کودک نابالغ نگاه مي‌:کرديم و مي‌کنيم ولي در موضوع کشاورزي ما شاهد موفقيت نبوديم.
قاضي پور در ادامه و خطاب به درويش گفت: حق نداريد به کشاورزان توهين کنيد زيرا آنان شبانه‌روزي به کار خود در سرما و گرما مشغول هستند. چرا تنها استان آذربايجان غربي را مي‌بينيد چرا آذربايجان شرقي و کردستان جوابگو نيستند آيا در آنجا مطالعه صورت گرفته و شاهد اجرا بوده‌ايد.
درويش گفت: ما در گذشته 1.8 دهم ميليارد يعني 800 ميليون متر مکعب به کردستان براي بخش کشاورزي اختصاص داديم و آنان نيز جوابگو هستند.
وي ادامه داد: کوه چهل چشمه در کردستان تبديل به کشت آبي شده است و موتور پمپ گذاشته‌اند و الان آب را مي‌مکند.آقاي کشتي‌بان به بنده گفت که چرا جلوي اين مشکلات را نمي‌گيريد. بنده گفتم با سد سازي اين مشکلات رفع مي‌شود. مشکل اينجاست که رابطه بين مردم و مسئولان صورت نگرفته و ما در اين باره مشکل داريم.
قاضي پور در ادامه اظهار داشت: نهادهاي مردم نهاد از اهميت ويژه‌اي برخوردارند که به داخل مجلس آمده و از نظرات آنان نيز استفاده مي‌شود. ولي متاسفانه در دولت نفوذ ندارند.
درويش گفت: ما 500 تا 600 نهادهايي از اين دست در محيط زيست داريم که اين نهادها 8 سال پيش تا سقف 200 هزار نهاد کاهش يافته است. ما به اين تشکل‌‌ها نگاه امنيتي نداشته‌ايم بلکه آنان در حوزه محيط زيست فعال بوده‌اند. نبايد به انها تهديد آميز نگاه کرد.
قاضي پور گفت: ما مي‌خواهيم از حق آب ايران دفاع کنيم نه آب کشورهاي ديگر. چرا وزارت نيرو فقط آب مي ‌فروشد.چرا بايد اجازه چنين کاري داده شود؟ چرا نبايد از دولت بخواهيم زمان‌بندي مديريت جامع در حوزه محيط زيست صورت گيرد.
درويش گفت: دولت ترکيه شاهد ضعفي بوده که آن به دليل طرح بلندپروازانه‌اي بوده که اجرا کرده است.در اين راستا موفق عمل نکرده است که وزير کشور ترکيه نيز گفت ما منابع نفتي را به اشتراک نگذاشته‌ايم بلکه منابع آبي را به اشتراک گذاشته‌ايم.
همچنين وي گفت: مگر کشوري منابع نفتي را به ما داده که ما منابع آبي بدهيم.
وي با بيان اين که نفت يک کالاي اقتصادي است، گفت: محيط زيست مرز سياسي نمي‌شناسد، چرا بايد به مردم پايين دست احترام نگذاريم.
وي در ادامه افزود: بنده با باروري ابرها مخالف هستم چرا که رطوبت براي يک منطقه شده و منطقه ديگر از رطوبت مصنوعي استفاده مي‌کند.
قاضي پور در ادامه افزود: بنده مي‌پرسم چرا درياچه اروميه که در حال مرگ است و موقعيت اورژانسي دارد، نمي‌گذاريد آبي از رودخانه‌اي به آن وارد شود؟
درويش گفت: 5 ميليارد متر مکعب کمبود آب داريم و به زودي با يک سونامي نمک روبه‌رو مي‌شويم.
قاضي پور گفت: اين سونامي شروع شده است. بيشترين خسارت به آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي خواهد رسيد.
درويش گفت: بنده مطالعاتي درباره سد زرين‌رود انجام داده‌ام و با مردم آن خطه صحبت کرده‌ام چرا بايد اين ميزان سد ساخته شود و کشاورزي ما فقير باشد و در نهايت به دست مصرف کننده نرسد.
قاضي‌پور گفت: از شما مي‌خواهيم حق زيست محيطي را محترم شناخته و از آن دفاع کنيد در واقع ما مي‌خواهيم تالاب‌ها و تمام درياچه‌ها احيا شود از درياچه هامون گرفته تا تالاب‌هاي اراک و اصفهان که بايد آن‌ها را آباد کنيم چرا که در توان نظام جمهوري اسلامي اين احيا وجود دارد. بايد آب را از شمال و جنوب به مرکز بياوريم .
درويش گفت: شما به عنوان نماينده‌اي که هميشه جسورانه صحبت مي‌:کند معروف هستيد،‌ چرا زماني که طرح شگفت‌انگيزي در سال 65 در مجلس مطرح شد که هرکسي چاه غير مجاز دارد،‌به آن پروانه داده شود، صحبتي نکرده‌ايد؟ مگر اين موضوع ترويج بي‌قانوني نيست. چرا شما که هميشه فرياد مي‌زنيد و جسورانه صحبت مي‌کنيد در صحن مجلس فرياد نزديد که با اين طرح موافق نيستم.
قاضي پور اظهار داشت: بيش از 2 ميليارد متر مکعب آب در درياچه گرفتند و به جاي ديگر بردند که اين اجحاف بود.
درويش در پايان گفت: شما آب خود را هديه کرده‌ايد و بيش از حد براي کشاورزي از آب استفاده کرده‌ايد.
منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!