آب، خاك، بحران ها و چالش ها-تالاب هامون-افغانستان ميزان آب مندرج در قرارداد 1351 را به درياچه هامون ايران سرازير مي کند


تالاب هامون-افغانستان ميزان آب مندرج در قرارداد 1351 را به درياچه هامون ايران سرازير مي کند

تاریخ انتشار: 95.02.18 10:29
ايرن. سخنگوي وزارت انرژي و آب افغانستان گفت که کابل مطابق با قرارداد سال 1351 خورشيدي که به امضاي افغانستان و ايران رسيده است، سالانه 850 ميليون متر مکعب آب رودخانه هلمند را اندازه گيري و به درياچه هامون ايران سرازير مي کند.

«عبدالبصير عظيمي» افزود که اندازه گيري اين ميزان آب از سد «کمال خان » در استان نيمروز افغانستان واقع در نزديکي مرز ايران صورت خواهد گرفت که در فاصله حدود 100 کيلومتري مرز ايران ساخته مي شود.
وي گفت که تکميل فاز سوم سد کمال خان به تصويب رسيده و از جمله سدهايي است که ساخت آن در اولويت کاري قرار دارد و با ساخت اين سد ديگر بحث ها ميان ايران و افغانستان بر سر ميزان سرازير شدن آب رودخانه هيرمند به درياچه هامون ايران، پايان خواهد يافت.
سخنگوي وزارت انرژي و آب افغانستان افزود که اندازه گيري آب در سد کمال خان در نزديکي مرز ايران اين مزيت را دارد که ميزان آبي که بايد بر اساس قرارداد به ايران سرازير شود، بدون گذشتن از مسيري طولاني صورت مي گيرد و بدون ضايع شدن آب به ايران مي رسد.
با جدا شدن افغانستان از خاک ايران در سال 1857 ميلادي، موضوع حقابه رودخانه هيرمند به عنوان يک مساله مورد بحث، بين دو کشور باقي ماند و ظاهر شاه در دوران پادشاهي خود (1933 تا 1973 ميلادي) بر افغانستان، قراردادي جديد براي تقسيم آب رودخانه هيرمند با ايران منعقد کرد.
بر اساس اين قرارداد که در سال 1351 خورشيدي ميان اميرعباس هويدا نخست وزير وقت ايران و«موسي شفيق»، همتاي افغان وي به امضا رسيد، مقرر شد سالانه 20 درصد از آب رودخانه هيرمند به ايران سرازير شود. پيش از آن، قراردادهاي ديگري به صورت هاي 30 درصد و 50 درصد منعقد شده بود، اما هر کدام از آنها، بعد از مدتي متوقف شد.
مطابق قرارداد 1351 حقابه ايران از رودخانه هيرمند در هلمند افغانستان در هر ثانيه 26 متر مکعب که حجم سالانه آن به 850 ميليون متر مکعب مي رسد، تعيين شد.
عظيمي از تکميل فاز سوم سد کمال خان در استان نيمرزو همجوار مرزهاي ايران، به عنوان بازي برد - برد ميان ايران و افغانستان نام برد و افزود که با اين اقدام، ايران به حق خود مي رسد و افغانستان نيز از طريق اين سد، آب را مديريت خواهد کرد و استفاده از آن را نظام مند مي سازد.

به گفته سخنگوي وزارت انرژي و آب افغانستان، فاز اول سد کمال خان در زمان «محمد داود» اولين رييس جمهوري افغانستان ساخته شده و فاز سوم که قرار است، به زودي کار تکميل آن، آغاز شود در زمان «داود خان» کلنگ آن زده شده بود و پس از پيشرفتي اندک، به دليل جنگ و ناامني تا امروز ادامه عملياتي آن متوقف شده بود.»

منبع خبر

 منتظر گزارشات و مستندات شما در اين زمينه هستيم، با ما تماس بگيريد!