آب، خاك، بحران ها و چالش ه-رئيس سازمان جنگل‌ها: بيش از يک ميليون هکتار از اراضي کشور فرونشست کرده است 


رئيس سازمان جنگل‌ها: بيش از يک ميليون هکتار از اراضي کشور فرونشست کرده است


تاریخ انتشار: 92/12/19 14:32
ايسنا/ رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور از فرونشست زمين در بيش از يک ميليون هکتار از اراضي کشور به دليل خالي شدن آبخوان‌ها خبر داد.

‌خداکرم جلالي در همايشي که به مناسبت هفته منابع طبيعي با همکاري تشکل‌هاي مردمي در سالن اجتماعات سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور برگزار شده بود، افزود: بهره‌برداري‌هاي بي‌رويه از منابع طبيعي، زندگي بشر را دچار چالش‌هاي بسياري از جمله تغيير اقليم، کمبود آب شيرين، بيابان زايي، کاهش تنوع زيستي و پيامدهايي نظير خشکسالي، سونامي و بيماريهاي ناشناخته کرده است.

وي ادامه داد: در کشور ما نيز به دليل بهره‌برداري‌هاي بي‌رويه از منابع با معضلاتي از جمله خشک شدن درياچه اروميه نابودي رودخانه‌ها و ساير تالاب‌ها، بيلان منفي دشت‌هاي کشورو آلودگي هوا مواجه هستيم.

رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور با بيان اينکه منابع طبيعي شامل آب، هوا، خاک و پوشش گياهي مي‌شود افزود: براي سوزاندن يک گرم بنزين بايد 15 گرم اکسيژن سوزانده شود. همچنين 2.2 گرم نيز ترکيبات کربني و سمي وارد هوا خواهد شد که براي جلوگيري از اين خسارات يا بايد منابع آلاينده را متوقف کنيم و يا اينکه آنرا از طريق ايجاد فضاي سبز و جنگل و مرتع جبران کنيم.

جلالي اضافه کرد: براي اتومبيلي که 30 ليتر بنزين مي‌سوزاند اکسيژن از دست رفته و آلاينده وارد هوا را جبران کنيم بايد چهار هکتار فضاي سبز، باغ و جنگل وجود داشته باشد اما با اين حال مشاهده مي‌کنيم که کمتر اثري از باغ‌ها در کلان شهر تهران باقي مانده است.

معاون وزير کشاورزي با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري مبني بر ايجاد نهضت فراگير منابع طبيعي اظهار کرد: اشتياق و توجه مردم نسبت به موضوع فضاي سبز، منابع طبيعي و محيط زيست بسيار اميد بخش است که بايد بتوانيم از اين ظرفيت براي حفظ و توسعه منابع طبيعي کشور استفاده کنيم.

وي با اشاره به شعار امسال هفته منابع طبيعي (منابع طبيعي؛ با مردم؛ براي مردم) اظهار کرد: اگر اين شعار تحقق پيدا نکند هيچگاه نمي‌توانيم منابع طبيعي را حفظ کرده و بهره‌برداري پايدار داشته باشيم.

رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور اظهار کرد: اگر همين رويه ادامه پيدا کند با شور و قليايي شدن آب چاه‌ها و خشک شدن آنها چالشي جدي در زمينه امنيت غذايي خواهيم داشت به همين دليل بر اساس آينده‌نگري مجبور هستيم که براي حفظ نسل معاصر و نسل‌هاي آينده کشور به موضوع محيط زيست اهميت دهيم.

افزايش بهره‌برداري از منابع طبيعي در پي فاز اول هدفمندي يارانه‌ها
جلالي با بيان اينکه در زمينه حفظ، احيا و توسعه منابع طبيعي با چند چالش اساسي مواجه هستيم، مساله هدفمندي يارانه‌ها و افزايش قيمت سوخت را يکي از اين چالش‌ها دانست و گفت: پس از اجراي فاز اول هدفمندي يارانه‌ها مصرف سوخت هيزمي از پنج ميليون مترمکعب به هشت ميليون يا به عبارتي 60 درصد و مصرف سوخت بوته‌اي نيز از 300 هزار تن به 600 هزار تن رسيده است که نشان مي‌دهد در مصرف سوخت بوته‌اي افزايش 100 درصدي داشته‌ايم.

وي با بيان اينکه ممکن است در مرحله دوم هدفمندي يارانه‌ها تخريب منابع طبيعي براي توليد سوخت افزايش پيدا کند افزود: اگر بخواهيم منابع طبيعي داشته باشيم ابتدا بايد با پديده فقر و بيکاري مبارزه کرده و چاره‌اي براي اداره معيشت مردم انديشيد.

حضور دام بيش از دو برابر ظرفيت منابع طبيعي کشور
معاون وزير کشاورزي حضور دام در جنگل‌ها و مراتع را چالش دوم پيش روي محيط زيست و منابع طبيعي کشور خواند و گفت: در حال حاضر دو برابر ظرفيت منابع طبيعي کشور دام وجود دارد که اجازه نمي‌دهد نهالهاي جديد برويد و اکنون در جنگل‌هاي زاگرس تنها شاهد تک درخت‌هايي با سنين بالا هستيم. در حالي که جنگل متعادل،‌مناسب و پويا بايد درختاني با همه سنين داشته باشند.

رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور با اشاره به فراگيري پديده زغالي بلوط و نابودي جنگل‌هاي زاگرسي کشور اظهار کرد: آفات و بيماري‌هايي که در عرصه‌هاي جنگلي کشور رخ مي‌دهد عوامل ثانويه نابودي جنگل‌هاي زاگرس هستند که ناشي از همين فشارها بر عرصه‌هاي منابع طبيعي است و اکنون مشاهده مي‌کنيم که يک ميليون هکتار از مساحت شش ميليون هکتاري جنگل‌هاي زاگرس به اين آفت آلوده شده و 15 درصد از اين مقدار نيز به کلي خشکيده است.

50 تن فرسايش در هر هکتار
جلالي فرسايش آبي و خاکي را در کشور يکي از اساسي‌ترين چالش‌هاي منابع طبيعي کشور خواند و گفت: بر اساس بررسي‌ها 6.5 ميليون هکتار کانون بحراني بيابان‌زايي در کشور داريم و ميزان فرسايش بادي به 50 تن در هر هکتار مي‌رسد.

وي ادامه داد: همچنين از نظر فرسايش آبي 16.7 تن فرسايش خاک داريم که باعث شسته شدن خاک‌هاي حاصلخيز کشور مي‌شود و بايد هرچه سريعتر براي آن چاره‌اي انديشيد.

معاون وزير کشاورزي با بيان اينکه قبل و پس از انقلاب اسلامي اقدامات خوبي در جهت بيابان زدايي انجام شده افزود: در حال حاضر هفت ميليون هکتار طاغ‌زار،‌ گزنه زار و ساير گونه‌ها داريم که باعث شده امنيت 78 شهر کشور تامين شود.

آبخيزداري درمان همه دردهاي منابع طبيعي کشور
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور با بيان اينکه آبخيزداري درمان همه دردهاي منابع طبيعي کشور است، افزود: با وجود اينکه سالهاست در کشور ما اين فناوري شناخته شده اما خيلي مورد توجه نبوده است و اين در حاليست که در سراسر دنيا اهميت اين موضوع اثبات شده و بسياري از کشورها در حال شکستن سدهاي خود هستند.

وي با بيان اينکه انتظار داريم در همه کارها در جهت عمران و آباداني مساله آبخيزداري در نظر گرفته شود افزود: زماني که بحث اقتصاد مقاومتي مطرح شد در مجمع تشخيص مصلحت نظام در کميسيون زيربنايي جلساتي داشتيم که ببنيم کدام موارد بايد جزو اولويت کشور قرار گيرد که با توجه به محدوديت منابع آب کشور زيربنايي ترين، اثرگذارترين و زودبازده ترين اقدام آبخيزداري است.

مي‌توان سالانه سه ميليون هکتار عمليات آبخيزداري انجام داد
جلالي گفت: مي‌توانيم سالانه سه ميليون هکتار عمليات آبخيزداري انجام دهيم اما طي سالهاي اخير مجموع طرح‌هاي آبخيزداري به 10 درصد اين مقدار نيز نمي‌رسد.
منبع خبر

 منتظر اخبار و گزارشات مستند شما هستيم با ما تماس بگيريد!